Barcelona

UGT reclama mesures per evitar que els joves mileuristes d'avui siguin els pobres de demà

Un de cada cinc catalans viuen per sota del llindar de la pobresa. Són dades oficials donades a conèixer per l'Idescat fa poques setmanes, i el sindicat UGT les ha utilitzat per reclamar a la Generalitat una aposta ferma per incrementar les prestacions socials, malgrat l'evidència de la desacceleració econòmica, per evitar que augmenti de manera important la pobresa a Catalunya. UGT adverteix que si no es millora la redistribució de la riquesa, els joves mileuristes d'avui seran els pobres del futur.

Actualitzat
L'augment de la pobresa a Catalunya els últims anys, en el període 2000-2006, en un 16,4%, ha anat de bracet d'un moment de màxim creixement, amb un increment del PIB català en termes reals d'un 28,2%. Aquesta paradoxa posa de manifest, segons el sindicat UGT, un problema estructural del sistema de benestar i el model redistributiu català.

La secretària de política institucional de la UGT a Catalunya, Eva Granados, alerta que "no podem basar el nostre model de creixement en els baixos salaris" i ha advertit que no val excusar-se en la desaccelaració econòmica per no actuar.

Segons les dades de 2007, un 1,3 milions de persones viuen a Catalunya amb ingressos inferiors al llindar de la pobresa, o el que és el mateix, un de cada cinc catalans viu amb menys de 8.276 euros a l'any. El percentatge s'ha incrementat un 12,7% en un any. Els col·lectius més afectats per la pobresa són les persones grans -especialment si són dones-, els immigrants, les persones desocupades i les famílies monoparentals amb un o més fills dependents.

La UGT ha denunciat "la incapacitat" demostrada fins ara pel govern català. Adverteix que aquesta actitud augmenta la vulnerabilitat i fragilitat social, eixamplant els límits d'exclusió social, i assegura que actuarà de guardià per evitar que la pobresa continuiï creixent.

Per tot plegat, reclamen a la Generalitat una política fiscal més progressiva no basada en la rebaixa d'impostos i que aconsegueixi "com més aviat millor" un acord sobre el nou model de finançament "que permeti fer front amb garanties a les necessitats d'una població que creix". UGT demana també que s'incrementi la despesa en pensions i en polítiques públiques, com les relacionades amb l'ocupació, l'habitatge i la família.

Les mesures implementades els últims anys pels governs espanyol i català per reduir la pobresa i l'exclusió social han resultat, segons el seu parer, insuficients i, per la qual cosa reclama, entre altres actuacions, que la Generalitat garanteixi "ja mateix" que les persones més pobres puguin percebre el 100% de l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (fixat en 544 euros), previst pel 2010.

Dotar econòmicament i avançar en l'aplicació de les lleis de la dependència i de serveis social, millorar el sou de la renda mínima d'inserció i el desenvolupament de l'article 24 de l'Estatut d'Autonomia, que garanteix el dret a accedir a la renda de suficiència de Catalunya a totes les persones o famílies en situació de pobresa, són les altres propostes que el sindicat reclama que s'impulsin.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut