Madrid / Segòvia

UGT i CCOO anuncien que la vaga general contra la reforma laboral serà el 29 de setembre

Hi haurà vaga general el 29 de setembre. Els màxims responsables de la UGT i CCOO n'han confirmat la data en una compareixença aquest dimarts a la tarda, tot i que hores abans ja l'havia filtrada un responsable de la UGT. Els sindicats justifiquen una protesta d'aquestes dimensions pel "canvi de carril en la lluita contra la crisi que el govern ha acceptat de manera acrítica i que s'ha imposat des de la Unió Europea", segons ha afirmat el secretari general de la UGT, Cándido Méndez. Els sindicats mantenen que la reforma laboral va en detriment dels drets dels treballadors i que endarrerirà la recuperació econòmica. El 30 de juny i el 9 de setembre hi haurà mobilitzacions prèvies a la vaga.

Actualitzat
Els màxims dirigents de la UGT i CCOO han confirmat que la vaga general serà el 29-S en una roda de premsa conjunta la vigília que el govern espanyol aprovi per decret la reforma laboral, que es podria tramitar com a projecte de llei. Serà la primera vaga general durant els anys de govern de José Luis Rodríguez Zapatero i la setena de la democràcia. 

El 29 de setembre ja és la data amb la qual s'especulava des de dilluns, i té a favor dels sindicats que coincideix amb una jornada de mobilitzacions sindicals a tot Europa, a través de la Confederació Europea de Sindicats. Abans, el 30 de juny, es convocaran concentracions en diverses ciutats com a pas previ a la vaga, i el 9 de setembre es convocarà a Madrid un "gran actiu massiu de representants sindicals".

El dirigent de la UGT Cándido Méndez, que ha dedicat els set primers minuts de la compareixença a justificar la vaga, abans de confirmar-ne la data ha lamentat la manera com el govern espanyol ha dirigit les reunions del diàleg social perquè "ha alimentat l'expectativa de la patronal perquè es produís una reforma laboral dura" i ha acusat l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero d'acceptar "el canvi de carril, que ens sembla que serà definitiu, imposat des de la Unió Europea". Méndez ha afegit que la convocatòria per finals de setembre és "oportuna, ajustada en el temps i legítima". 

Per part de CCOO, Ignacio Fernández Toxo ha destacat que la vaga vol "que el govern modifiqui l'orientació de la seva política econòmica" i ha afirmat que la reforma que s'aprovarà per decret "incrementarà la temporalitat" del mercat de treball" i també "augmentarà l'atur i provocarà un retard en la sortida de la crisi econòmica a Espanya".

Preguntat per si la vaga pot fer caure el govern de Zapatero, Toxo ha contestat que la vaga no té aquesta motivació, que el govern depèn del vot de la ciutadania i que, en qualsevol cas, "a Zapatero no fa falta que l'empenyin, ja s'empeny ell sol". 

Hores abans de la roda de premsa, el secretari general de l'Agrupació del Metall, Construcció i Afins de la UGT, Manuel Fernández López, "Lito", ja havia avançat que la convocatòria de vaga general seria el 29 de setembre. El dirigent sindical l'ha defensada perquè considera que hi ha "una agressió en tota regla contra l'estat del benestar aprofitant la conjuntura econòmica".

Des del punt de vista del secretari general de de l'Agrupació del Metall, Construcció i Afins, la situació podria ser fins i tot "més lesiva per als drets dels treballadors espanyols que la que preveu el decret, ja que si es tramita com a projecte de llei, ningú, ni tan sols el govern que el presenta, té garanties de com pot quedar".  
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut