La representant russa a Eurovisió Iúlia Samóilova
La representant russa a Eurovisió Iúlia Samóilova

Ucraïna refusa que la representant russa actuï via satèl·lit a Eurovisió

La Unió Europea de Radiodifusió havia proposat que la representant russa actués des de Moscou, però Ucraïna ha sortit al pas insistint que "la retransmissió de l'actuació de Samóilova pels canals ucraïnesos viola les lleis del país"

RedaccióActualitzat

Ucraïna ha refusat que la representant russa a Eurovisió, Iúlia Samóilova, participi al festival de la cançó via satèl·lit després de la proposta que havia fet la Unió Europea de Radiodifusió i d'haver-li prohibit anteriorment l'entrada al país.

Les autoritats ucraïneses, que van justificar la prohibició explicant que la cantant russa va entrar il·legalment al país quan va participar en un concert a la península de Crimea fa dos anys, asseguren que la retransmissió de l'actuació de Samóilova viola les lleis del país.

La UER havia proposat que la cantant russa actués via satèl·lit, en directe i des de Moscou, tot i que va explicar que "mai s'ha fet abans en seixanta anys d'història del concurs, però és necessari per mantenir el valor d'inclusió i el lema d'aquest any, que celebra la diversitat".

Anteriorment, el president de l'òrgan de govern del concurs, Frank-Dieter Freiling, havia expressat la seva esperança que el govern ucraïnès no apliqués la prohibició:

"És imperatiu que el concurs d'Eurovisió es mantingui lliure de la política i en vista que això, degut a les circumstàncies que rodegen la prohibició de viatjar a la Iúlia, sentim que era important proposar una solució que transcendeixi aquestes qüestions."

Kíev ha argumentat la seva decisió dient que la cantant va creuar il·legalment la frontera a l'accedir sense autorització a la península de Crimea, un territori que Ucraïna va perdre el 2014 i que no renuncia a recuperar. El viceprimer ministre d'Ucraïna, Viacheslav Kirilenko, ha escrit a Twitter que "la retransmissió de l'actuació de Samóilova pels canals ucraïnesos viola les lleis d'Ucraïna en la mateixa mesura que la seva entrada al país".

La UER ha explicat que continuarà amb els seus esforços per convèncer les autoritats ucraïneses que permetin l'entrada de Samóilova i que tots els participants puguin actuar des de Kíev, la ciutat amfitriona.

La representant russa podria no ser l'última

El govern ucraïnès també podria prohibir participar al concurs a la representant armènia, Artsvik Arutunián, que segons alguns mitjans va creuar la frontera il·legalment a l'annexionada Crimea igual que Samóilova.

El conseller del Ministeri d'Interior ucraïnès Antón Gueraschenko ha apuntat que "si algun dels concursants d'altres països també va entrar a Crimea o en territoris ocupats, la decisió ha de ser la mateixa que la que s'ha pres en relació a la ja exconcursant de Rússia".

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut