Cues en un banc de la capital per retirar diners.
Cues en un banc de la capital per retirar diners.
Kíev

Ucraïna limita la retirada d'efectiu a 1.000 euros davant la crisi política, que amenaça d'enfonsar l'economia del país

Ucraïna veu com la seva empobrida economia amença d'enfonsar-se del tot després del tomb polític que ha fet el país. Les noves autoritats s'esforcen per donar una imatge de solvència davant els deutes del país. Internament, però, ja ha establert un "corralito financer" que impedeix als ciutadans disposar de més 1.000 euros als caixer. Mentrestant, Suïssa, Àustria i Liechstenstein han decidit congelar els comptes de les antigues autoritats ucraïneses, entre elles el ja expresident Víktor Ianukóvitx.

RedaccióActualitzat

De la crisi geopolítica a l'econòmica. Ucraïna veu com la seva empobrida economia amenaça d'enfonsar-se del tot després del tomb polític que ha fet el país. Les noves autoritats s'esforcen per donar una imatge de solvència davant els deutes del país. Internament, però, ja ha establert un "corralito financer" que impedeix als ciutadans disposar de més de 1.000 euros als caixers. El país calcula que necessitarà 35.000 milions de dòlars per reactivar l'activitat econòmica. Mentrestant, Suïssa, Àustria i Liechstenstein han decidit congelar els comptes de les antigues autoritats ucraïneses, entre elles el ja expresident Víktor Ianukóvitx.

El nou govern ucraïnès mira d'assegurar la solvència del país. La mesura més impactant ha estat la restricció del límit de crèdit als caixers. Es poden treure 1.000 euros per persona i dia, en un intent de garantir l'estabilitat financera d'una economia molt tocada.

Les autoritats han fet un crit d'auxili internacional. El nou executiu ha demanat ajuda econòmica a la Unió Europea i al Fons Monetari Internacional. Aquest últim ja ha confirmat que està a punt per ajudar Ucraïna i que aquesta mateixa setmana enviarà un equip a Kíev per reunir-se amb les autoritats. El país calcula que necessita 35.000 milions de dòlars per reflotar la seva economia.

Tot plegat mentre el país viu amb neguit la possibilitat d'esquinçar-se en dos i amb l'amenaça de les tropes russes a la seva frontera i, segons denuncia el govern, a la península de Crimea.

Ianukóvitx, perseguit a Suïssa

D'altra banda, Àustria, Suïssa i Liechstentein han congelat els comptes bancaris d'una vintena d'exresponsables ucraïnesos a petició de les autoritats de Kíev.

Suïssa també ha obert una investigació penal contra l'expresident Ianukóvitx i el seu fill per blanqueig de diners.

Ianukóvtx estava desaparegut fins que aquest  va tornar a donar senyals de vida a Rússia, concretament a Rostov, a prop de la frontera ucraïnesa, per dir que no es dóna per vençut.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut