Uber ha presentat una queixa contra Espanya per la prohibició de l'aplicació per a mòbils
Uber ha presentat una queixa contra Espanya per la prohibició de l'aplicació per a mòbils
Brussel·les

Uber denuncia Espanya davant la Comissió Europea per prohibir els seus serveis

La companyia considera que la prohibició de la seva aplicació per buscar conductors viola la legislació comunitària

RedaccióActualitzat

La companyia nord-americana Uber ha presentat una queixa formal davant la Comissió Europea (CE) contra l'estat espanyol després que va prohibir la seva aplicació per a mòbils UberPOP. Aquesta aplicació serveix per posar en contacte conductors particulars sense llicència i usuaris que necessiten un vehicle.

Mark MacGann, un dels responsables d'Uber a Europa, ha assegurat que "les tres lleis sobre serveis d'intermediació a Madrid, Catalunya i València violen el principi del mercat intern de la UE".

El jutjat mercantil de Madrid va determinar el 9 de desembre passat el cessament cautelar de les activitats d'Uber i la prohibició de l'aplicació per a mòbil a tot el territori espanyol. MacGann considera que aquesta decisió judicial impedeix que els espanyols utilitzin aquesta aplicació també quan viatgen a d'altres països com el Regne Unit, on els serveis d'Uber estan permesos. I és que s'ha ordenat a Telefónica, Vodafone i Orange que bloquegin l'aplicació, una mesura que Uber considera una clara violació de la legislació comunitària.

La companyia demana a Brussel·les que iniciï el procediment per sancionar Espanya i que, si fos necessari, elevi el cas fins al Tribunal Europeu de Justícia de la UE, un procés que, tot i que pot durar mesos o anys, obligarà els estats membres a replantejar-se el seu tractament legislatiu per a aquest tipus de serveis.

La Comissió Europa ha confirmat que ha rebut dues queixes contra França i una contra Alemanya, que s'estan avaluant, però no ha confirmat que n'hagi rebut una contra Espanya.

Uber té presència en 253 ciutats de 52 països de tot el món, 19 dels quals són comunitaris. Ha obert litigis contra Espanya, Bèlgica, Holanda i Alemanya arran de les protestes del sector del taxi, que denuncia que l'empresa exerceix una competència deslleial perquè ofereix un servei remunerat de transport privat sense llicència.

Anar al contingut