Pamplona

"Txupinazo" d'uns Sanfermines marcats pel rebuig a les agressions sexuals pel cas La Manada

Col·lectius feministes reivindiquen que "els carrers i les nits de les festes de Pamplona també són de les dones"

RedaccióActualitzat

Aquest divendres 6 de juliol, a les 12.00, el "txupinazo" obre uns Sanfermines marcats per la polèmica sentència de La Manada.

L'Ajuntament de Pamplona, conscient que estan sota el focus mediàtic, ha incrementat la seguretat amb la intenció de celebrar una festa on les dones puguin participar lliurement, sense patir incidents ni agressions masclistes.

 

 

Un total de 2.800 agents vetllaran per la seguretat durant les festes.

 

 

El grup de música de l'Associació Síndrome de Down de Navarra Motxila21 ha estat el responsable de donar el tret de sortida a les festes amb el "txupinazo". Aquest grup de música va ser triat per una votació popular organitzada per l'Ajuntament de Pamplona.

 

 

Aplicació per denunciar agressions

Entre les novetats hi ha la posada en marxa de l'aplicació de mòbil gratuïta AgreStop/EraStop, connectada amb la policia, que permetrà denunciar qualsevol intent d'agressió sexista durant els Sanfermines i que facilitarà a les persones que la utilitzin ser acompanyades "virtualment" a casa si estan soles.

 

 

L' aplicació permet geolocalitzar la víctima de manera immediata i activar directament l'avís a la policia.

 

Campanya institucional

Per una Pamplona lliure d'agressions, l'ajuntament ha llançat una campanya amb una guia en 4 idiomes sobre com identificar agressions sexuals i com actuar.

 

 

També ha obert un punt d'atenció i informació ciutadana i projectarà imatges de dones disfrutant de les festes a diferents pantalles de la ciutat.

 

Discrepàncies per les samarretes negres

El col·lectiu feminista Alerta Feminista va iniciar una proposta a través de les xarxes socials perquè totes les dones avui vestissin de negre com a mostra de rebuig a la sentència de La Manada.

 

 

El moviment feminista de Pamplona, en canvi, s'ha desmarcat d'aquesta iniciativa i han assegurat que aquest divendres, inici dels Sanfermines, aniran vestides de blanc i amb el tradicional mocador vermell.

Han reivindicat que són les seves festes i han recordat que "el carrer i les nits són de les dones".

 

 

Asseguren que la lluita feminista als Sanfermines va començar molts abans del cas de La Manada. Expliquen que des de l'any 2014 els col·lectius feministes i les institucions de Pamplona i Navarra s'asseuen en una taula de debat per establir iniciatives per a la igualtat i la seguretat de les dones durant les festes.

El col·lectiu feminista de Navarra ha qualificat aquestes propostes de les xarxes d'"injerència externa i en alguns casos oportunista i sense un objectiu clar" que debilita la tasca que fan des de fa dècades contra les agressions sexistes.

ARXIVAT A:
FeminismeLa ManadaViolència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut