Madrid

TV3 es veurà al País Valencià si s'hi fa referència com a "Comunitat Valenciana"

El contenciós obert entre la Generalitat Valenciana i la de Catalunya per garantir que el senyal de TV3 no es deixi de veure al País Valencià podria estar en vies de solució. A la fórmula de reciprocitat proposada per l'executiu català que permetria veure Canal 9 a Catalunya i TV3, al País Valencià, ara, l'executiu de Francisco Camps hi afegeix una condició per acceptar-ho: que Televisió de Catalunya parli de "Comunitat Valenciana" en lloc de "País Valencià". Segons el govern valencià, l'executiu de José Montilla no s'hi ha oposat. La proposta arriba poc després que Camps hagi ordenat clausurar les emissions d'aquí a un mes.

Actualitzat
El portaveu del govern valencià, Vicente Rambla, ha manifestat la possibilitat d'aconseguir un acord de reciprocitat amb l'executiu català sobre les emissions de Canal 9 i TV3 si la televisió catalana respecta en la seva programació la denominació estatutària de "Comunitat Valenciana". Rambla ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del govern valencià, en la qual ha admès que s'han iniciat converses amb la Generalitat de Catalunya perquè TV3 pugui veure's al País Valencià i perquè Canal 9 - Televisió Valenciana pugui veure's en territori català.

El conseller ha aclarit que la possibilitat d'arribar a un acord no paralitza la decisió de l'executiu valencià de tancar els repetidors que permetien que TV3 es veiés al País Valencià, ja que "la voluntat de col·laborar no és un element jurídic suficient per interrompre un expedient administratiu". Les converses, ha explicat, s'han iniciat "sobre una situació d'equilibri", dins de la qual es planteja la possibilitat d'arribar a acords sempre que existeixi "un respecte institucional als estatuts d'autonomia i, per tant, a les denominacions de les dues comunitats".

Rambla ha defensat que una televisió pública "ha de tenir el respecte institucional necessari cap a l'administració a la qual es dirigeix, i quan faci emissions institucionals o notícies ha de fer-ho amb la denominació adequada, que és la de 'Comunitat Valenciana', i no una altra que s'utilitza reiteradament". "No demanem cap caprici, demanem el respecte institucional necessari", ha declarat Rambla, que ha assegurat que així ho ha transmès al govern català, "que no hi ha presentat cap objecció".

El portaveu del Consell ha assenyalat que un futur acord també hauria de preveure la col·laboració del govern central "perquè habiliti l'espai radioelèctric necessari perquè tant a Catalunya com a la Comunitat Valenciana es puguin fer aquestes emissions".

Rambla ha assegurat que en aquest moment "no existeix aquest espai radioelèctric habilitat legalment per a aquesta utilització i, per tant, ha de ser el govern central el que habiliti aquest espai". L'acord, ha conclòs, haurà de basar-se en la "reciprocitat, en la possibilitat d'emetre les dues televisions, en el respecte a les normes estatutàries i constitucionals i en l'habilitació legal d'un espai perquè es pugui emetre a les dues comunitats".

Preguntat sobre el fet que el tancament dels repetidors coincideixi amb el 25 d'abril, data en la qual es commemora la batalla d'Almansa i la pèrdua dels Furs valencians, ha afirmat que és casual i ha ironitzat que la Generalitat té "coses més importants a fer que preocupar-se per si la data en la qual acaba la sol·licitud del jutge és el 25 d'abril o el 14 de febrer".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut