Imatge de l'actor Pere Martínez interpretant Prat de la Riba en el documental. (Foto: ACN)
L'actor Pere Martínez interpreta el president Prat de la Riba en la ficció. (Foto: ACN)
Barcelona

TV3 emetrà un documental sobre la Mancomunitat i el seu primer president, Enric Prat de la Riba, en el centenari de la seva creació

"Somiar un país, construir un somni" segueix la trajectòria del seu creador, Enric Prat de la Riba, i el seu context històric i ocuparà l'espai del "30 minuts"

RedaccióActualitzat

TV3 emetrà aquest diumenge un documental sobre la Mancomunitat titulat "Somiar un país, construir un somni", amb motiu del centenari de la seva creació. La peça ocuparà l'espai habitual del programa "30 minuts" i explica el context històric i el llegat d'aquesta institució amb un ampli material històric, així com entrevistes a historiadors, polítics i altres persones.

El documental relata la vida del creador i primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, i segueix la trajectòria del seu successor, Josep Puig i Cadafalch. També hi apareixen altres personatges històrics, com el periodista i pensador Eugeni d'Ors o el científic Esteve Terradas.

Inclou anècdotes i fets desconeguts sobre aquesta institució de curta vida (1914-1925) i els fets que van portar a la creació de "la primera institució d'autogovern després de la desfeta de 1714", diu Enric Canals, director del documental i antic director de TV3. La peça explica com vivia la societat catalana del moment, com va incidir la Primera Guerra Mundial en l'economia del país i el final de la Mancomunitat amb la dictadura del general Primo de Rivera.

El paral·lelisme que es fa amb la situació actual de Catalunya es troba en l'enfrontament entre els polítics catalans i el govern central.

Està produït per La Xarxa de Televisions Locals. El seu cap de programes, Jordi Sacristán, diu que han volgut apostar pel "component institucional i territorial vinculat al món local", i que es tracta d'un "relat molt ben definit".

A més de la peça, de 55 minuts, s'han fet nou capítols de vint minuts que desenvolupen temàticament l'obra de la Mancomunitat. Aquests s'emetran els caps de setmana entre l'11 d'abril i el 10 de maig a diferents televisions locals, que alteraran la programació per emetre els episodis en horari conjunt.

A més del treball dels principals historiadors que han investigat aquesta institució, com Albert Balcells, Borja de Riquer, Agustí Colomines i Josep Maria Solé Sabaté, entre les diverses intervencions en el programa es troben la del polític Jordi Pujol, l'advocat  i exdiputat Miquel Roca i els presidents de les quatre diputacions. També hi participen el coordinador dels actes del Centenari, Xavier Forcadell, així com diferents especialistes en camps com l'economia, la llengua o el món agrari.

Anar al contingut