Barcelona

TV3 accedeix a l'únic document sonor del discurs que el general Vicente Rojo va fer al final de la guerra civil

El cap de l'exèrcit republicà es va adreçar als espanyols per ràdio per primer cop durant la guerra assumint la seva imminent derrota i demanant-los que s'aturés el bany de sang.

RedaccióActualitzat
Tal dia com avui de l'any 1939, el general Vicente Rojo, cap de l'exèrcit republicà, es va adreçar als espanyols per ràdio quan ja veia la guerra perduda. D'aquest discurs, n'hi ha una única gravació que sempre s'ha mantingut dins de la família. El "Telenotícies migdia" n'ha emès uns fragments i el 324.cat el publica íntegre.

L'any 1981 la família Rojo va poder tornar a veure la documentació del seu pare, avui conservada a l'Arxiu Històric Nacional, a Madrid. Es tracta de mapes del front, correspondència i manuscrits, entre d'altres, que podrien sumar fins a 30.000 documents en total. I és que Rojo, segons els seus, era molt metòdic i ho guardava absolutament tot. L'únic que no va arribar a Madrid va ser un disc de baquelita que el seu fill José Andrés va trobar cap a l'any 1962, quan la família i tots aquests documents encara eren a Bolívia.

Gràcies a José Andrés, s'ha conservat l'únic document sonor amb la veu de qui va comandar l'exèrcit republicà. Va ser l'única vegada que va parlar per ràdio durant la guerra per adreçar-se als espanyols de l'altre bàndol, assumint la seva imminent victòria i demanant-los que s'aturés el bany de sang, comprensió i patriotisme. La còpia mecanografiada d'aquest discurs és a l'arxiu.

Els seus fills reconeixen la serietat d'aquestes paraules i els causa emoció. José Andrés recorda que, de petits, el seu pare mai va parlar de la guerra, però els feia endreçar documents.

Als anys 80, la seva filla María Dolores va entregar els documents del seu pare a l'arxiu històric. Les fotografies familiars i els records més personals, en canvi, els conserven a casa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut