Brussel·les

Tusk des de la cimera europea: "No hi ha espai per a una mediació" a Catalunya

El president del Consell Europeu assegura que "no espera un ampli debat sobre la situació" perquè el tema "no és a l'agenda", tot i que la situació a Espanya "és preocupant"

RedaccióActualitzat

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat des de la cimera de caps d'estat i de govern a Brussel·les que la qüestió de Catalunya "no és a l'agenda" i ha reiterat que "no hi ha espai per a una mediació".

Catalunya ha estat l'objectiu de la primera pregunta que li han fet en la roda de premsa, i Tusk ha assegurat que, encara que són conscients que la situació és "preocupant", no es pot esperar una acció per part de la UE:

"Estic en contacte permanent amb Mariano Rajoy per moltes raons. No amaguem que la situació a Espanya és preocupant, però, des del punt de vista institucional i dels estats membres, no hi ha espai per aquesta mena de mediació ni per dur a terme una acció internacional. No espero que hi hagi grans debats sobre aquesta situació, que no forma part de la nostra agenda. Tots tenim les nostres opinions, emocions i avaluacions, però, parlant a nivell formal, no hi ha lloc per a la intervenció de la UE."

 

Abans de l'inici de la reunió, el president del Parlament Europeu, l'italià Antonio Tajani, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no declari unilateralment la independència de Catalunya, perquè creu que "ningú a Europa" no l'acceptaria ni hi donaria cap suport.

 

Merkel i Macron donen suport a Rajoy

Tot i no formar part de l'ordre del dia oficial, la situació a Catalunya ha marcat la prèvia del Consell Europeu d'aquests dijous i divendres. 

A l'arribada al Consell, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha defensat una solució dins de la Constitució:

"Evidentment, ens preocupa i esperem que es trobin solucions dins de la Constitució espanyola."

També el president francès, Emmanuel Macron, ha fet costat al govern de Rajoy:

"Aquest Consell Europeu estarà marcat per un missatge d'unitat dels estats membres al voltant d'Espanya."

 

Macron s'ha reunit una estona amb Rajoy en una trobada en què, segons fonts espanyoles, no s'ha parlat de Catalunya. 

 

 

Per la seva banda, el primer ministre de Luxemburg, Xabier Bettel, s'ha mostrat favorable a "trobar una solució pacífica, diplomàtica, de parlar tots junts" sobre la crisi entre els governs de Catalunya i Espanya, alhora que ha recordat que "hi ha una llei i una Constitució que s'han de respectar".

Preguntat sobre aquesta qüestió a la televisió belga, Bettel també ha considerat que, en qualsevol cas, "és un afer espanyol i ha de ser "gestionat per Espanya".

Quan li han demanat l'opinió sobres les crítiques del primer ministre belga, Charles Michel, a l'actuació policial de l'1-O, Bettel ha dit que "si vostè em pregunta què penso de les paraules de Michel sobre que no s'ha d'utilitzar la violencia, li diré que té raó".

 

 

Michel ha negat una crisi diplomàtica amb Espanya pel fet que ell apostés per una mediació internacional, cosa que, segons la premsa belga, va enfurismar el govern espanyol que va pressionar durament l'ambaixador belga a Madrid. Aquest dijous era impossible que no es trobessin perquè sempre seuen de costat, però la salutació ha estat molt freda i no s'han dit pràcticament res.

Dins el club europeu, Rajoy trobarà poques reticències en la defensa de l'estat de dret. Fins i tot el primer ministre eslovè, que té la pressió del seu Parlament per facilitar un diàleg entre Catalunya i Espanya, ha dit que el procés d'independència eslovè i el català són molt diferents i que tot s'ha de resoldre dins de la Constitució.

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut