Jordi Turull i Raül Romeva han comparegut per valorar la jornada de l'1-O.
Jordi Turull i Raül Romeva han comparegut per valorar la jornada de l'1-O.

Turull responsabilitza Rajoy dels ferits de l'1-O

El portaveu del govern assegura que "l'actuació policial respon només a l''A por ellos' amb la intenció de fer mal a la gent".

Actualitzat

El portaveu del govern català, Jordi Turull, ha comparegut aquest migdia per fer balanç de la situació que viu Catalunya amb motiu de la celebració del referèndum d'autodeterminació.

La resposta policial per part d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb càrregues sobre els votants que feien resistència pacífica havia deixat un balanç, a aquella hora, de 337 ferits i contusionats, alguns els quals "greus" ha dit Turull.

El govern ha animat tots els ferits a demanar un certificat mèdic a qualsevol centre sanitari i presentar denúncia a les comissaries dels Mossos d'Esquadra.

Alguns d'aquests ferits ho han estat per l'impacte de bales de goma, a la qual cosa Turull ha recordat que el Parlament va aprovar la supressió de l'ús d'aquest material i ha demanat a la policia espanyola que actuï en conseqüència.

Resposta a l'"A por ellos"

El govern català ha valorat l'actuació policial, per boca de Turull, com un fet "gravíssim i inaudit".

"L'actuació policial respon només a l''A por ellos' amb una intervenció que només vol fer mal a la gent i produir danys materials. Responsabilitzem el president Rajoy i el ministre Zoido. Tots els danys d'avui són responsabilitat d'ells."

Denúncia a les institucions europees

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, també ha comparegut al costat de Turull per explicar les actuacions en l'àmbit internacional que a partir d'ara durà a terme el govern català.

Romeva afirma que l'aparició de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil ha propiciat incidents greus que poden tenir conseqüències penals.

"La policia ha fet una actuació criminal i ho elevarem a les instàncies europees".

Crida a la calma i a la participació

Tant Turull com Romeva han fet una crida a la calma de la ciutadania i han deixat clar que cal anar a votar.

"La millor resposta a aquesta violència d'estat és exercir un dret fonamental com és el dret a vot. Demanem a tothom que vagi als col·legis electorals pacíficament."

Qui ha fet aquesta crida ha estat Jordi Turull, que també ha informat que el 96% dels punts de votació estan funcionant amb normalitat i que el sistema s'està estabilitzant.

Anar al contingut