El portaveu Jordi Turull en la roda de premsa posterior al Consell Executiu
Barcelona

Turull diu que Puigdemont té la "voluntat" d'anar al Senat però que li posen traves

El govern ha anunciat una bateria d'accions legals contra l'aplicació de l'article 155

RedaccióActualitzat

El govern ha tractat àmpliament l'aplicació de l'article 155 en el Consell Executiu d'aquest dimarts, però no ha avançat quina serà la resposta política que li pensen donar. En la roda de premsa posterior, el portaveu del govern, Jordi Turull, ha assegurat que la resposta política hi serà, però que es donarà properament d'acord amb els grups parlamentaris que formen la majoria del Parlament.

Voluntat d'anar al Senat

Sobre la compareixença de Puigdemont al Senat per presentar al·legacions al 155, Turull assegura que "la voluntat del president és anar-hi", però ha lamentat que la cambra alta l'hi posa molt difícil:

"La voluntat és ser-hi però estem començant a deduir que sembla que hi hagi la voluntat que això no sigui possible en relació amb el que se'ns havia dit i previst inicialment."

Turull ha remarcat que Puigdemont té l'obligació de ser en el ple del Parlament previst aquest dijous, en què s'abordarà el 155, i ha demanat al Senat que permeti comptabilitzar la presència del president en les dues cambres. No serà fins llavors quan Puigdemont pugui confirmar o no la seva assistència a Madrid:

"Fins que no sapiguem definitivament l'horari que es proposa, i si no hi ha cap més canvi, i com això es pot compatibilitzar amb el ple del Parlament, no els hi puc dir. La voluntat d'anar-hi  hi és, per part del president. Si això serà materialment possible, doncs ja ho veurem."

Des del Senat han ofert a Puigdemont la possibilitat d'assistir al debat de dijous a la tarda o al ple de divendres.

La resposta judicial al 155

El que ja ha anunciat el govern és la resposta jurídica a l'aplicació del 155 amb una bateria de recursos. Segons Turull, no hi tenen gaire confiança, però és el pas necessari per acudir a instàncies internacionals. "El primer que s'exigeix és esgotar les vies internes", ha dit. 

Turull ha anunciat d'entrada un informe al Consell de Garanties Estatutàries, en entendre que les mesures que planteja el govern espanyol "sobrepassen tots els límits" legals. El govern preveu després plantejar un conflicte de competències i un recurs d'empara al TC. També recursos contenciosos administratius davant del Tribunal Suprem.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut