Madrid

Turull a Llarena: "Vostè m'ha convertit en un pres polític. Rectifiqui"

Bassa i Forcadell argumenten que el procediment del Suprem no és "just"

Juli RodésActualitzat

"Vostè és qui m'ha convertit en un pres polític." Així ha retret Jordi Turull al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que la instrucció del cas estigui polititzada. També ha demanat a Llarena que "rectifiqui".

Turull ha argumentat aquesta afirmació explicant que al novembre tenia dubtes sobre si era un pres polític, però que n'està convençut des que va tornar a la presó després de les eleccions del 21 de desembre.

"Jo no sé si era un pres polític al novembre, però ara no en tinc cap dubte: vostè m'ha ficat a la presó perquè, com diu literalment en el seu escrit,  jo 'no garanteixo un retorn encertat a l'autogovern'."

 

En aquest sentit, Turull ha preguntat a Llarena què va fer durant les setmanes que va estar en llibertat provisional que justifiqui el reingrés a la presó, i ha remarcat que només han tornat a ser empresonats els encausats que han fet política.

 

L'exconseller també ha demanat a Llarena que "deixin de ficar la justícia a la política", segons han explicat fonts de Vox, que és acusació en la causa.

Segons l'advocat de Turull, la declaració ha durat tres quarts d'hora i ha estat duríssima. Turull ha argumentat que, a Espanya, hi ha hagut un encreuament de poders, perquè el govern espanyol condemna públicament els encausats i el jutge decideix qui pot ser president de la Generalitat.

 

A més, ha dit al jutge que no pensa renunciar a les seves idees i ha tornat a fer una crida al diàleg, i ha recordat que va ser l'eix del seu discurs del debat d'investidura (que no es va poder fer, en segona sessió, precisament per l'ingrés a presó de Turull).

Turull ha estat el primer a comparèixer, aquest matí, al despatx de Llarena, que també ha citat Dolors Bassa i Carme Forcadell.

 

Bassa diu que la violència va ser policial

Dolors Bassa ha estat molta menys estona que Turull al despatx de Llarena, un quart d'hora. L'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, ha atribuït la violència del dia del referèndum als cossos policials de l'Estat.

"La violència [de l'1 d'octubre] la va originar la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil."

 

 

Bassa, a més, ha dit a Llarena que considera que el procediment judicial contra ella i els altres encausats no és "just" i ha recordat al jutge que ha renunciat a l'acta de diputada.

 

Forcadell denuncia que es vulneren els seus drets

La tercera i última ha comparèixer avui al despatx de Llarena ha estat Carme Forcadell. L'expresidenta del Parlament ha denunciat al jutge del Suprem que el processament vulnera els seus drets fonamentals.

Forcadell ha argumentat que s'hauria de fer al TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) i que l'ordre de presó provisional és injusta després d'haver acatat totes les mesures i haver renunciat a l'acta de diputada.


A més, ha assegurat que les actuacions de l'ANC -que va presidir abans que Jordi Sànchez- sempre han estat pacífiques i ha defensat la seva actuació com a presidenta del Parlament, perquè sempre ha respectat el reglament de la cambra.

"Ni la presidenta ni la mesa del Parlament poden evitar que es debati si la proposta està presentada en temps i forma."

 

Acaba la ronda de citacions als empresonats

La ronda de citacions als empresonats que Llarena va obrir dilluns ha acabat avui a les 12.15. El jutge havia citat Turull, Bassa i Forcadell a les 10 del matí a una declaració indagatòria per comunicar-los per quins delictes se'ls processaria. En concret, a Turull i Bassa, Llarena els ha imputat els delictes de rebel·lió i malversació. Carme Forcadell, en canvi, només serà processada per rebel·lió.

La compareixença d'avui ha estat una formalitat, perquè tots tres ja coneixen bé la interlocutòria, que el jutge va fer pública fa uns dies.

 

Avui, en el despatx de Llarena, els acusats, sobretot, havien de confirmar que tenien coneixement de la interlocutòria i també dir si accepten o no els càrrecs. A més d'adreçar-se al jutge també podien respondre, si ho volien, les preguntes que els seus advocats o les acusacions els poguessin formular.

Turull ha estat traslladat des de la presó d'Estremera. Bassa i Forcadell, des de la presó d'Alcalá-Meco.

Tots tres estan empresonats des del 23 de març. Abans, Turull i Bassa ja havien estat en presó provisional del 2 de novembre al 4 de desembre. Forcadell va passar una nit a la presó mentre reunia la fiança de 150.000 euros.

 

Llarena considera que Turull és el responsable de la publicitat sobre el referèndum i també que va coordinar la infraestructura informàtica de l'1-O.

A Bassa l'acusa, sobretot, de ser responsable dels locals dependents de la consellaria que es van utilitzar pel referèndum. També d'haver "suportat parcialment" l'elaboració de les paperetes, les citacions per les meses i el cens.

A Forcadell l'acusa d'haver permès, com a presidenta del Parlament, l'aprovació de les lleis per fer el referèndum i declarar la independència.

 

Amb aquestes tres compareixences d'avui, Llarena tanca la ronda de declaracions indagatòries en què s'ha comunicat el seu processament als nou encausats que estan en presó preventiva.

Dimarts va ser el torn de Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn. Dilluns ho va ser d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

En aquestes compareixences, els encausats han denunciat que s'han vulnerat els seus drets i que la causa contra ells és política.

 

Junqueras, Sànchez i Cuixart han retret a Llarena que instrueix una "causa política" que criminalitza un "moviment ciutadà pacífic".

Rull i Romeva també van acusar el jutge instructor del Suprem de seguir les tesis del govern espanyol i de dur a terme un "judici polític".

Forn, per la seva banda, va tornar a demanar la seva posada en llibertat, tot remarcant que ha abandonat la política i acata el 155.

 

La resta d'encausats, al maig

Tancada aquesta ronda de declaracions indagatòries als empresonats, Llarena citarà, per als dies 7 i 8 de maig, els setze processats que estan en llibertat provisional o que han marxat a l'estranger.

Les interlocutòries de processament de Llarena no són fermes i les defenses i les acusacions les poden recórrer.

Un cop resolts els recursos, Llarena haurà de dictar la interlocutòria de conclusió, que tancarà la instrucció.

ARXIVAT A:
Rebel·lióProcés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut