Turull, entrant al Suprem el 23 de març passat (ACN)
Turull, entrant al Suprem el 23 de març passat (ACN)

Turull, al "Més 324": "Si no hi ha absolució, el judici serà un bumerang democràtic"

Actualitzat

L'exconseller de la Presidència Jordi Turull, en presó preventiva des del 23 de març, creu que el judici que espera pot acabar sent un "bumerang democràtic" cap aquells que es pensen que amb una sentència d'"escarment" acabaran amb l'independentisme. En una entrevista al programa "Més 324", Turull respon a les preguntes de Xavier Graset sobre el judici contra els presos independentistes.

 

Pendents del que acabi dient la fiscalia, hi ha informacions que apunten que es mantindrà el delicte de rebel·lió, i que les penes es mourien entre 15 i 20 anys de presó. Com ho afronten?

Amb molta serenor i fortalesa interior. Amb el relat inventat per la fiscalia en la seva querella que inicià tot aquest procés judicial cercant un escarment a costa del que sigui, i que ha volgut mantenir durant tota la instrucció ara ja no ens sorprendrà res i per això mirem d'abstreure'ns de tantes i tantes especulacions, moltes elles interessades.

 

Com es preparen el judici? Serà amb una estratègia comuna? O cadascú tindrà la seva?

La parcialitat i manca de rigor de la instrucció del jutge Llarena ens ho posa molt fàcil per anar a l'una en el traç gruixut, tant per desmuntar tècnicament, per part dels advocats, les acusacions, del tot infundades, com, a nosaltres, per denunciar i desemmascarar l'Estat per les innumerables vulneracions de les garanties, els drets i les llibertats fonamentals.

 

"La parcialitat i manca de rigor de la instrucció del jutge Llarena ens ho posa molt fàcil per anar a l'una en el traç gruixut"

 

Ha transcendit la seva declaració davant del jutge Pablo Llarena..., on li retraieu que no us deixés ni acabar la votació d'investidura, i que dieu que us va confirmar la condició de pres polític? Com a tal l'afrontarà? Plantejarà una defensa tècnica o una de política?

A l'abril li vaig dir al jutge Llarena que, pels motius que m'havia empresonat, em va convertir en un pres polític. Segons va escriure ell, em posava a la presó perquè jo no "garantia un encertat retorn de l'autogovern de Catalunya." Ara, després de veure els successius motius de denegació de llibertat, ja no sé si som més uns presos polítics o uns ostatges polítics de l'Estat. No ens deixen en llibertat per l'actuació d'altres persones i no de les pròpies, i, per si fos poc, retiren les euroordres cap a persones acusades pels mateixos delictes, fet que ja és prou eloqüent de la seva pròpia convicció, de la solidesa les seves acusacions.

 

"Nosaltres, que seurem allà per la nostra condició de polítics escollits democràticament o líders de moviments cívics, reivindicarem allò que vam defensar i fer políticament, que és del tot noble, pacífic, legítim i democràtic. Hi anirem amb el cap ben alt i la dignitat i les conviccions intactes"

 

La defensa serà tècnica per part dels advocats per desmuntar la insolvència i la parcialitat de la instrucció i la inexistència al Codi Penal de les acusacions, i nosaltres, que seurem allà per la nostra condició de polítics escollits democràticament o líders de moviments cívics, reivindicarem allò que vam defensar i fer políticament, que és del tot noble, pacífic, legítim i democràtic. Hi anirem amb el cap ben alt i la dignitat i les conviccions intactes, i conscients que en aquest judici hi ha en joc quin llegat de justícia, de democràcia, de drets i llibertats volem que quedi.

 

Turull, amb Josep Rull, arribant a declarar al Suprem el 23 de març (ACN)

 

Creu que s'ha entès la seva actitud en l'episodi parlamentari sobre la delegació de vot?

Més que entendre o no, que deu haver-hi de tot, a la gent els episodis com aquest, o el del 30 de gener o el 22 de març, de manca d'unitat, no els agrada gens, els emprenya perquè els desorienta. I tenen tota la raó, perquè no es mereixen de cap les maneres manera segons quins episodis. A vegades però, l'acord en algun tema puntual no menor no és sempre possible. Ara, quan això passa, sóc dels que penso i prefereixo que ens concentrem en la solució més que recrear-nos en el problema. A "cada problema una solució", com vam haver de fer tants cops a la passada legislatura.

 

No és contradictori defensar la majoria independentista i fer un pas que la posa en risc? Quin sentit estratègic té? (Vostè, en una carta amb Rull, Sànchez i Puigdemont, defensava la posició de Junts x Catalunya)

Per nosaltres, era més conseqüent amb els compromisos independentistes no blanquejar ni participar de la intromissió d'un jutge que fa i desfà el que vol amb el reglament i, per tant, amb la sobirania del Parlament, inventant-se la figura, fins ara inexistent, del diputat substitut, per atenuar o dissimular el seu excés en aplicar-nos un article pensat pels terroristes per suspendre'ns. Respectem i vam demanar respecte pels que ho veien d'una altra manera.

 

"Per nosaltres, era més conseqüent amb els compromisos independentistes no blanquejar ni participar de la intromissió d'un jutge que fa i desfà el que vol amb el reglament i, per tant, amb la sobirania del Parlament, inventant-se la figura, fins ara inexistent, del diputat substitut, per atenuar o dissimular el seu excés en aplicar-nos un article pensat pels terroristes per suspendre'ns"

 

Però que ningú es fregui les mans o es faci il·lusions. La majoria independentista existeix i existirà políticament perquè així ho han dit els ciutadans a les urnes. Ara cal que tots en siguem dignes, i fer-ho més des de l'autoexigència d'un mateix que amb l'exigència del que tens al costat.

 

 


Fins a quin punt arriba aquesta diferència d'estratègia en la relació amb Oriol Junqueras o Raül Romeva a Lledoners?

Aquí parlem molt tots set de tot, més que abans, i mirant de posar-hi el màxim de perspectiva i menys d'immediatesa. Ara bé, quan un tema és molt puntual i immediat com aquest de les substitucions i no ens posem d'acord, mirem de pactar la discrepància.

 

Quin escenari polític creu que deixarà la sentència?

Depèn de moltes coses i factors, principalment de com sigui el judici i la sentència. Si el judici és com la instrucció, com tot apunta, és a dir injust, si la sentència manté el relat absolutament fictici de la violència, si no hi ha absolució, serà políticament un autèntic bumerang democràtic vers aquells que es pensen que, amb una sentència d'escarment a costa del que sigui, acabaran amb l'independentisme i un autèntic revulsiu per a aquest. Però no anticipem coses que encara han de passar.

 

"Si no hi ha absolució, serà políticament un autèntic bumerang democràtic vers aquells que es pensen que, amb una sentència d'escarment a costa del que sigui, acabaran amb l'independentisme"

 

Els pressupostos del govern de Pedro Sánchez, condicionats amb la situació dels presos, o l'autodeterminació, acabaran tenint el suport del PDeCAT o ERC?

És sorprenent com ho planteja i ho afronta el PSOE sabent el que passa a Catalunya. A vegades, penso que, en el fons, no el deuen voler, el suport, perquè, a hores d'ara, des del govern de l'Estat, no es pot fer menys, i el poc que es fa, pitjor, per buscar segons quins suports de l'independentisme.

 

Turull, amb Junqueras, Puigdemont i Forcadell, el dia de la proclamació de la República

 

Ara que s'acosta el dia 27, aniversari de la proclamació de la República i aplicació del 155, com va anar la decisió de marxar o quedar-se a Catalunya?

Quan es pugui, ja ho explicarem amb tot luxe de detalls. Cadascú és ell i les seves circumstàncies de pes institucional, familiars, personals, etc. En el que sí que vam quedar, i conjurar-nos, és que ens respectaríem la decisió de cadascú, i que no hi hauria cap retret. I ho penso respectar del tot.

 

"Cadascú és ell i les seves circumstàncies de pes institucional, familiars, personals, etc. En el que sí que vam quedar, i conjurar-nos, és que ens respectaríem la decisió de cadascú, i que no hi hauria cap retret"

 

Es penedeix d'haver-se quedat?

No. Gens. La meva decisió era clara i tots els elements em van portar i em porten a quedar-me aquí. I ara ja amb moltes ganes d'anar al judici i dir-hi la meva.

 

Un policia de paisà acompanya Turull el 23 de març, el dia que va tornar a ingressar a presó (ACN)

 

El cost familiar com el porta?

És la part més cruel. T'han separat d'ella. Saps que, si els passa res o et necessiten, no hi podràs ni ser. Això tortura molt i sovint has de fer el cor fort, que es diu. Crec que tots som uns afortunats per les famílies que tenim. La seva fortalesa és la nostra fortalesa. Mires de cuidar-la al màxim que pots i amb el que pots. Per exemple, totes les trucades a què tinc dret les faig a la família, a ningú més. Em faig un fart de fregar i recollir i buidar plats del menjador a cada àpat per poder veure la família una vegada més al mes. I mai podré agrair com correspondria de debò al suport i l'escalf que rebem de tantes i tantes persones de tot Catalunya. Aquest país és d'una qualitat humana increïble!

 

"Totes les trucades a què tinc dret les faig a la família, a ningú més. Em faig un fart de fregar i recollir i buidar plats del menjador a cada àpat per poder veure la família una vegada més al mes. I mai podré agrair com correspondria de debò al suport i l'escalf que rebem de tantes i tantes persones de tot Catalunya"

 

Deixa'm que digui una cosa. Es parla molt de les parelles i els fills, i és lògic perquè és el nucli familiar directe que et trenquen, i, si els fills són petits, és d'una brutalitat enorme, però també vull reivindicar el patiment molt silent però segur molt gran i diferent dels pares, que públicament sovint són els grans oblidats, perquè, per la seva edat i el seu estat de salut, no tots poden participar de moltes coses on notarien aquest gran afecte i estima de la societat catalana, i, quan es parla a cops amb gran frivolitat o normalitat de penes de tants anys de presó, què els deu venir al cap? L'exili també té un gran cost familiar, sobretot amb això dels pares, per exemple; n'estic segur.

 

ERC tindrà els presos coma candidats a les europees, i dels de Junts x Catalunya Joaquim Forn podria anar a les municipals? Quina implicació tindrà vostè?

Ui! Aquesta primera l'ha de contestar en Quim Forn i els de Barcelona, i jo no sóc ni una cosa ni l'altre... Sí que aprofito per expressar que la meva estimació i admiració per en Quim Forn, persona i polític, ara encara és molt més gran de la que ja li tenia de fa una pila d'anys que ja era molta. La meva implicació a les eleccions properes? Francament no hi he pensat. Però no cal pensar-hi massa, sap tothom i al partit que sempre estic a disposició per ajudar i donar suport en allò que es consideri oportú i sobretot mirar de no fer nosa en res i enlloc.

 

Què serà la Crida Nacional per la República, vist que el PDeCAT seguirà existint, i que la seva marca municipal serà Junts X Catalunya?

La Crida ha de ser una eina política excepcional per a un moment polític nacionalment determinant i excepcional per assolir i culminar allò que vam començar l'1 d'Octubre. Un moment que requereix el màxim d'unitat des de la màxima transversalitat.

 

"La Crida ha de ser una eina política excepcional per a un moment polític nacionalment determinant i excepcional per assolir i culminar allò que vam començar l'1 d'Octubre. Un moment que requereix el màxim d'unitat des de la màxima transversalitat"

 

Estic molt il·lusionat amb aquest projecte, de la mateixa manera que estic molt convençut i esperançat en les municipals per la potència territorial de tantes i tantes persones del PDeCat que, amb l'esperit de Junts x Catalunya, han fet i faran una gran feinada als seus municipis i alhora des d'una gran lleialtat contrastada amb el govern i al Parlament de Catalunya. No hi veig cap problema, amb l'existència de la Crida i la vida del PDeCAT; al contrari.


 

 

ARXIVAT A:
Jordi TurullGovern empresonatProcés catalàJudici procésPablo Llarena
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut