Istanbul

Turquia purga l'exèrcit i la judicatura després del cop d'estat, que ha acabat amb 300 morts

Erdogan obre la porta a instaurar la pena de mort, ara prohibida a la Constitució

RedaccióActualitzat

El govern de Turquia ha recuperat el control total del país i ha iniciat la purga a l'exèrcit i la judicatura després de l'intent de cop d'estat. En total s'han detingut 6.000 persones i s'han depurat gairebé 3.000 jutges, incloent membres dels principals òrgans judicials del país.

El ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, ha avisat que hi haurà més detencions:

"Fins ara s'han detingut unes 6.000 persones. Hi haurà més detencions. La gran neteja continua"

El govern turc està fent una depuració en tots els estaments i no se n'amaga. Erdogan directament ha afirmat que eliminaran "el virus de les institucions" i el primer ministre també ha parlat obertament d'"operació de neteja". El govern ja parla obertament d'instaurar la pena de mort.

Les autoritats també han confirmat la mort de més de 190 persones i ja hi ha 1.440 ferits, segons el primer ministre turc, Binali Yildirim. Aquesta xifra no inclou les víctimes entre els soldats que han participat en el cop militar i que serien 104. En total hi ha uns 300 morts entre civils, policies i militars que secundaven el cop.

Purga a l'exèrcit i la judicatura

Un cop el president Recep Tayyip Erdogan va aconseguir aterrar a l'aeroport Atatürk, anunciava una neteja immediata dins l'estament militar. I la neteja no ha trigat a arribar: ja hi ha gairebé tres milers de soldats detinguts i més d'un centenar han mort en enfrontaments amb tropes lleials a Erdogan.

A hores d'ara, hi ha 6.000 persones detingudes, segons les autoritats turques, tot i que no han especificat la seva implicació en el cop. D'aquestes, almenys 2.893 són militars rebels. A més, el ministre de l'Interior ha ordenat la destitució de 5 generals i 29 coronels de l'exèrcit.

Entre els detinguts hi ha l'assisten militar personal d'Erdogan, Ali Yazici. També hi ha el comandant general del segon exèrcit turc, que protegeix la regió de l'Anatòlia. És un dels oficials més veterans de l'exèrcit. També s'ha detingut l'excomandant de l'Estat Major de la Força Aèria turca i el número dos de l'Exèrcit de Terra.

El govern d'Erdogan s'ha afanyat també a acusar els kurds de ser darrere del cop d'estat. Aquest dissabte al matí s'han fet prop d'un centenar de detencions de soldats a la base aèria turca de Diyarbakir, al Kurdistan.

Lluny de llegir l'intent de cop d'estat com un advertiment, Erdogan se sent reforçat i ha aprofitat l'ocasió per anunciar una purga a la judicatura: ha destituït de forma immediata 2.745 jutges. A més, el consell presidit pel ministre de Justícia ha destituït 5 dels seus 22 membres.

També s'han apartat dos magistrats del Tribunal Constitucional. A més, s'han emès ordres d'arrest contra un centenar de membres del Tribunal Suprem i una cinquantena del Consell d'Estat. 

Recuperar la pena de mort?

El govern turc considera reintroduir la pena de mort en el Codi Penal. El primer ministre, Binali Yildirim, ja va dir dissabte en roda de premsa que la Constitució turca no recull ara la pena de mort, però que faran tots els canvis legals necessaris per "evitar que es pugui repetir l'intent de cop d'estat".

Aquest diumenge, Erdogan ha estat encara més clar. Davant una multitud que li demanava la instauració de la pena de mort, el president del país ha assegura que "no es pot ignorar aquest clam". Erdogan afirma que no es pot posposar més l'ús de la pena capital i diu que obrirà un diàleg amb l'oposició per instaurar-la.

Erdogan apunta el clergue Fethullah Gülen

El govern d'Erdogan culpa el predicador islamista Fethullah Gülen, exiliat als Estats Units, de ser l'organitzador a l'ombra del cop d'estat "terrorista". El president turc ha demanat a Barack Obama que l'extradeixi o l'expulsi del país.

Gülen és un antic aliat d'Erdogan, amb qui ara està fortament enfrontat. L'Aliança pels Valors Compartits, el grup que lidera el clergue Gülen, ha negat les acusacions i les ha qualificat de "summament irresponsables". Els seguidors de Fethullah Gülen han dit, des de la seu del grup a Nova York, que durant anys han denunciat les intromissions dels militars en la política turca.

Vuit militars turcs demanen asil a Grècia

Un helicòpter militar turc ha aterrat d'emergència aquest migdia a l'aeroport grec d'Alexandrúpolis. Els vuit ocupants, set militars i un civil, han demanat asil polític a Grècia. Segons els mitjans grecs, la policia grega els ha detingut per haver entrat al país de forma il·legal i, ara, les autoritats del país n'estudien la petició d'asil. L'aparell, un helicòpter Falcó Negre, serà retornat de forma immediata a Turquia, segons ha confirmat el Ministeri de Defensa grec.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut