Combatents kurds a Síria, molt a prop de la frontera turca (Reuters)
Combatents kurds a Síria, molt a prop de la frontera turca (Reuters)
Ankara

Turquia carrega contra Washington per facilitar armes als kurds de Síria

El govern d'Erdogan qualifica d'"inacceptable" aquesta decisió dels Estats Units perquè considera que les milícies kurdes que lluiten a Síria contra Estat Islàmic són "terroristes que amenacen el futur de l'estat turc"

RedaccióActualitzat

La decisió dels Estats Units de facilitar armes a la guerrilla kurda de Síria està complicant les relacions entre Ankara i Washington. El govern de Turquia qualifica d'"inacceptable" la decisió de la Casa Blanca d'armar la milícia per recuperar de mans jihadistes la ciutat de Raqqa, la capital d'Estat Islàmic a Síria.

Aquesta milícia, les Unitats de Protecció del Poble, ja combaten ara contra els jihadistes en una altra ciutat situada a uns 50 quilòmetres de Raqqa. Segons fonts del Pentàgon, la guerrilla rebrà municions, armes pesants, vehicles blindats i excavadores perquè recuperin el control d'aquesta ciutat.

El viceprimer ministre turc, Nurettin Canikli, demana als Estats Units que posin fi a aquest suport, perquè no poden acceptar "la presència d'organitzacions terroristes que amenacen el futur de l'estat turc". Turquia veu aquesta guerrilla kurda com una extensió del PKK, i, per tant, els considera terroristes. En canvi, pels militars nord-americans, les milícies i els seus aliats àrabs són les úniques forces a Síria capaces d'un assalt ràpid a Raqqa per assestar un cop decisiu a Estat Islàmic en aquest país.

La decisió d'armar la milícia enterboleix les relacions bilaterals quan falta menys d'una setmana perquè el president Trump rebi a Washington el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan.

La guerra de Síria serà, segur, una de les principals qüestions que abordaran aquesta tarda, també a Washington, el president nord-americà i el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov. La trobada seria la de més alt nivell entre Rússia i els Estats Units des que Trump és president. Prèviament, Lavrov s'ha trobat amb el seu homòleg, Rex Tillerson. Se sabia que el ministre rus arribava aquest dimecres a Washington, però la trobada amb Trump no estava prevista a l'agenda.

♦ Els kurds de Síria es declaren regió autònoma dins d'una Síria federal

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut