Turquia abat un avió militar rus a la frontera amb Síria

Rússia dóna per mort un dels pilots i també un soldat que participava en una operació de rescat

RedaccióActualitzat

Un avió militar rus ha caigut aquest dimarts al nord de Síria abatut per les forces turques. L'avió, un caçabombarder SU-24, un model dels anys 60, ha caigut en flames a la zona de Yabal, al nord del port siri de Latakia, que és a mig camí d'Alep i de Homs. Els dos pilots han pogut activar el mecanisme d'ejecció i saltar en paracaigudes abans que l'aparell caigués, però hi ha confusió sobre el seu estat.

Turquia ha assegurat que l'avió havia envaït el seu espai aeri i que l'han avisat reiteradament que l'abandonés abans d'abatre'l. Un caça F-16 ha estat l'encarregat de fer-lo caure.

El govern rus ha confirmat l'incident, l'ha qualificat de molt greu i ha afirmat que no és cert que l'avió hagi envaït espai turc. També ha afegit que els registres dels radars confirmaran que en tot moment ha estat a sobre de Síria. Segons el Pentàgon, les forces turques han advertit fins a 10 vegades els pilots russos abans d'abatre'ls. Síria, al seu torn, ha qualificat l'atac d'"agressió flagrant" a la seva sobirania. Mentrestant, països com els Estats Units, França o Alemanya han fet crides a la calma. 

Confusió sobre l'estat dels pilots

Primer s'ha informat que almenys un havia mort, però el govern turc ha assegurat que tots dos estan vius i que ha activat una operació per rescatar-los. En canvi, des de l'Estat Major de Rússia diuen que un ha mort tirotejat a l'aire i que també ha perdut la vida un soldat que participava en una operació de rescat dels pilots, quan rebels sirians han abatut un helicòpter Mi-8.

Tensió Turquia-Rússia

Turquia ja havia denunciat diverses violacions del seu espai aeri des que a finals de setembre l'exèrcit rus va començar a ajudar amb l'aviació el govern sirià, i havia advertit Rússia que faria caure els avions russos que travessessin la frontera. Rússia va admetre aquestes violacions prèvies, i les va atribuir a males condicions meteorològiques i també que la base aèria síria des de la qual operen els seus avions és a només 30 quilòmetres de la frontera.

Poc després de caure l'avió, dos helicòpters militars russos han intentat aterrar a la zona per rescatar els pilots, però els rebels sirioturcs els ho han impedit. La resposta russa ha estat bombardejar la zona. En aquesta regió els russos estan ajudant l'exèrcit de Baixar al-Assad a combatre els rebels sirioturcs, que tenen el suport de Turquia. Aquest dilluns va haver-hi enfrontaments a la regió, i aquest dimarts al matí les milícies rebels sirioturques han conquerit tres turons i estan lluitant per conquerir-ne un altre.

Un caça SU-24, idèntic a l'abatut aquest dimarts per Turquia (Aleksandr Mixin)

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut