Montserrat Tura era responsable d'Interior del govern el 2005.
Montserrat Tura era responsable d'Interior del govern el 2005.
Barcelona

Tura defensa l'actuació dels mossos en la mort d'Isanta i nega que hi hagués negligència

El Tribunal Superior de Justícia condemna Interior a indemnitzar la família de Josep Maria Isanta, assassinat durant la Patum del 2005, per negligència en el dispositiu policial. Montserrat Tura, consellera de l'època, nega que hi hagués negligència en les actuacions.

Televisió de CatalunyaActualitzat

La família de Josep Maria Isanta, el jove que va ser assassinat en plena Patum de Berga, el 2005, per un grup de joves, haurà de ser indemnitzada pel Departament d'Interior amb més de 110.000 euros. Així ho ha decidit el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que assegura que el dispositiu policial era insuficient i negligent i va facilitar l'acte de violència. La consellera d'Interior de l'època, Montserrat Tura, per la seva part, nega que hi hagués negligència.

La sentència estableix una relació causa-efecte entre el comportament dels cossos de seguretat i la mort de Josep Maria Isanta, durant les festes de la Patum de Berga del 2005. El TSJC conclou que el dispositiu policial era insuficient i que va deixar la zona dels fets desprotegida. Qualifica el funcionament policial de negligent i considera deficient l'avís al servei d'emergències.

L'advocat de la família, Carles Perdiguero, ha declarat que el resultat dóna "una satisfacció especial" perquè "es va intentar amagar, ocultar aquesta veritable omissió per part del Departament d'Interior i fins i tot es va arribar a criminalitzar el jovent de Berga". El que fa aquesta sentència, ha afegit el lletrat, "és posar les coses al seu lloc en un moment en què la classe politica, potser, no va estar a l'alçada", ha dit.

La llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura, s'ha mostrat d'acord amb el dret que té la família a rebre la indemnització, però ha discrepat amb el tribunal, quan parla de negligència. Tura ha opinat que "pot parlar de suficient o insuficient, però no de "negligent", que "és la paraula que utilitza i que correspondria més a l'àmbit penal", segons ha explicat. "No és negligent una policia que després de dues hores" que es produissin els aldarulls "havia detingut 18 persones, 10 de les quals es va demostrar que tenien implicació directa amb els fets", ha defensat l'exconsellera.

Josep Maria Isanta, de 23 anys, va morir apunyalat, quan un grup de joves el va atacar després d'un concert juvenil. Els agressors, 9 adults i 6 menors, van ser condemnats per l'assassinat, però la família d'Isanta va insistir a responsabilitzar també l'actuació dels Mossos d'Esquadra. La sentència els reconeix aquesta petició.
Anar al contingut