Barcelona

Tura creu que Interior hauria d'estar en mans del PSC, però entén que la coalició requereix compartir competències

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, troba estrany que el Departament d'Interior hagi anat a parar a mans d'ICV-EUiA. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Tura considera que se l'hauria d'haver quedat el PSC, ja que és un departament que gestiona informació reservada. Tot i això, la consellera ha aclarit que aquestes "reflexions" responen al seu "sentir personal", i que entén que en un govern que se sustenta entre tres grups polítics s'han de compartir les competències.

Actualitzat

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha reconegut que, en la seva "opinió personal", un departament com Interior -del qual és la consellera sortint a favor del líder d'ICV-EUIA, Joan Saura-, que mou moltes vegades "informació de caràcter secret" i que ha aconseguit ja "totes les atribucions" en matèria de seguretat, hauria d'estar en mans del partit del president de la Generalitat. Tura ha assenyalat la seva "estranyesa perquè en el procés" de configuració de l'organigrama de govern "alguns serveis d'Interior que tenen a veure amb informació a vegades de caràcter secret" no fossin "el que acabés decantant o no l'acord de govern".

L'exconsellera d'Interior considera que "seria ingenu no fer la reflexió" sobre la conveniència d'un canvi de partit al capdavant d'aquesta cartera, si es té en compte "el que és la seguretat d'una nació, que s'ha aconseguit en els últims temps que no fos una cosa residual" a Catalunya, "sinó que se'n tinguessin gairebé totes les atribucions".

A la pregunta directa del periodista sobre si li semblava que "un departament que mou informació tan sensible com la informació reservada fos lògic que estigués en mans del partit del president", Tura ha respost amb un "a mi m'ho pot semblar, però és una opinió personal" que "no podia de cap manera impedir l'acord". Tura ha fet aquestes "reflexions" per explicar el seu "sentir personal" pel que fa al canvi de conselleries, que l'ha traslladat d'Interior a Justícia amb el nou govern, però ha dit també que entén que en "un govern que se sustenta sobre una majoria de tres formacions polítiques" és "imprescindible la confiança" entre aquests partits "i compartir fluidament" les competències "i fer-les transversals perquè es cohesioni el govern".

La consellera també ha dit que està "molt contenta que hi hagi una segona legislatura per a un govern d'esquerres" i considera que, en la negociació de la configuració de l'executiu català, era prioritari "garantir que l'esquerra pogués seguir governant a Catalunya". "I això no ho pot impedir l'opinió o l'estat d'ànim d'una persona. El que jo pugui sentir o dir és molt petit davant d'aquesta possibilitat" de reeditar un govern d'esquerres, ha assegurat.

Pel que fa a possibles inquietuds entre els comandaments policials per l'entrada del líder d'ICV-EUIA a la conselleria d'Interior, Tura ha dit que la situació no va més enllà de la que es produeix "cada vegada que hi ha un canvi en la responsabilitat política del departament", que és la d'"expectació". Tura ha defensat també "la manera d'esquerres de portar la policia" que ha fet en aquests anys i que ha definit com la configuració d'"una estratègia policial tan neutral i professional com sigui possible" i fer que el poder polític s'encarregui d'"explicar a la societat per què es prioritza una cosa i no una altra", per intentar "que el departament no sigui una cosa fosca i amagada".

Anar al contingut