Atenes

Tsipras manté el referèndum de diumenge i demana als grecs que votin "no" per aconseguir un "acord millor"

El primer ministre grec diu que el seu govern té la "ferma" intenció d'arribar a un acord amb els seus socis

RedaccióActualitzat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, manté el referèndum de diumenge sobre l'oferta de la troica i continua apostant pel "no" com a mesura per obtenir un acord millor. Per Tsipras, el "no" és "un pas decisiu per a una solució millor" que caldria buscar després de la votació. El primer ministre, a més, ha insistit que una victòria del "no" aquest diumenge "no és cap ruptura amb Europa" ni ha de comportar sortir de l'eurozona.

En un missatge televisat dirigit a la nació, el primer ministre ha assegurat que el "corralito" imposat aquest dilluns al país és "temporal" i que els dipòsits dels ciutadans estan garantits. De fet, s'ha compromès a fer "tots els possibles perquè les dificultats siguin passatgeres".

Hores abans que se celebri un Eurogrup extraordinari per analitzar l'última proposta grega, Tsipras ha dit que el seu govern té la "ferma" intenció d'arribar a un acord amb els seus socis.

Carta de Tsipras als socis

Aquest dimecres al matí, Tsipras ha enviat una carta a les institucions europees en què diu que Grècia "està preparada per acceptar les condicions dels creditors" sempre que s'hi facin esmenes i canvis "menors".

Amb aquesta carta, Tsipras espera aconseguir la base d'un nou acord que podria ser signat els pròxims dies. I és que Atenes acceptaria totes les reformes, però amb una excepció: un descompte del 30% per a les taxes de les illes gregues, amb molts problemes per mantenir-se.

Pel que fa al polèmic sistema de pensions, proposa que la jubilació als 67 no s'apliqui ara sinó a partir de l'octubre. Demana també "solidaritat" amb els pensionistes més pobres: que no se'ls retalli la pensió el 10% que exigia l'Eurogrup i que es retiri progressivament fins al desembre del 2019.

Els sis motius de Varufakis per votar "no"

Poc després de la intervenció de Tsipras, el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, ha escrit al seu blog sis arguments a favor de votar "no" diumenge.

Varufakis defensa que Grècia continuarà a l'euro i que els dipòsits bancaris estan assegurats i acusa els creditors d'haver recorregut a "l'estratègia del xantatge" amb el tancament de bancs. El ministre de Finances creu que en el futur cal una Grècia "orgullosa" dins de l'eurozona i al cor d'Europa:

"El futur demana que els grecs diguin un gran 'no' diumenge, que ens quedem a l'eurozona i que, amb el poder que ens proporcionarà aquest 'no', renegociem el deute públic grec, així com la distribució de les càrregues entre els que tenen i els que no."

La reestructuració d'un "impagable" deute públic és una de les reclamacions que fa Varufakis, que recorda que l'FMI, el govern dels Estats Units i molts altres executius aposten també per aquesta opció. Fins i tot, apunta, l'Eurogrup va admetre al novembre del 2012 que calia reestructurar l'elevat deute hel·lè, però va negar-se a comprometre-s'hi. De fet, apunta que, des de l'anunci del referèndum, les autoritats europees han donat senyals que estan disposades a discutir aquesta reestructuració.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut