Atenes

Tsipras adverteix que podria convocar eleccions si no rep el suport de tots els seus diputats

El primer ministre intenta convèncer el Parlament grec de les concessions als creditors internacionals

RedaccióActualitzat

El govern d'Alexis Tsipras intenta convèncer el Parlament grec de les concessions que està disposat a fer als creditors internacionals. Si els diputats crítics no les secunden, el primer ministre diu que haurà de convocar eleccions. El mateix portaveu del govern grec, Gavriil Sakelaridis, ha reconegut que les propostes presentades ahir als socis europeus s'allunyen del programa inicial de Syriza, el partit que lidera Tsipras.

El pla recull concessions que van més enllà del que s'havia ofert fins ara. Entre les mesures més dures hi ha els augments de l'IVA per als hotels, la càrrega fiscal de les empreses i les cotitzacions a la Seguretat Social. Dels 7.900 milions d'euros d'ingressos addicionals entre aquest any i el que ve, 7.300 milions corresponen a pujades d'impostos o de contribucions a la Seguretat Social. Si es firma l'acord, la proposta grega preveu un augment de l'IVA del 6,5% al 13% per als hotels i una baixada de mig punt, del 6,5% al 6% per als medicaments, llibres i teatre.

Les reaccions més contundents vénen de diversos diputats de Syriza que abans formaven part del partit socialdemòcrata Pasok. Aquest és el cas del vicepresident del govern, Alexis Mitrópulos, que ha assegurat que les mesures "no es poden votar, perquè són extremes i antisocials". A més del portaveu de l'executiu, Gavriil Sakelaridis, destacats membres del govern o del partit ja parlen de la possibilitat que es convoquin eleccions.

Al carrer, l'ambient que es viu aquests dies és contradictori i polaritzat. Hi ha sortides massives de dipòsits bancaris, però al mateix temps no hi ha cues als caixers automàtics. Hi ha qui fa costat Tsipras, i n'hi ha d'altres que creuen que l'acord s'ha retardat massa i que això ha provocat més mal a l'economia.

Mentrestant, avui hi ha hagut una nova injecció de liquiditat del Banc Central Europeu als bancs grecs, i els tècnics d'una banda i l'altra treballen contra rellotge perquè demà l'Eurogrup pugui avançar en l'acord.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut