Una mare amb els seus fills plora al costat del mur que fa de frontera amb els Estats Units (Reuters)
Texas

Trump vol separar mares i fills immigrants a la frontera amb Mèxic

L'administració republicana vol poder separar pares i fills per poder mantenir els adults sota custòdia a l'espera de ser deportats mentre que els menors passen a serveis socials

RedaccióActualitzat

Els Estats Units estudien separar dels seus fills les mares que travessin la frontera de Mèxic de forma il·legal. És una proposta que valora el Departament de Seguretat Nacional a petició del president Donald Trump.

L'administració nord-americana calcula que des de l'octubre del 2016 fins al 31 de gener del 2017 s'han detingut 54.000 nens i nenes que passaven la frontera amb Mèxic de forma il·legal acompanyats dels seus pares. Asseguren que la xifra s'ha doblat en només un any.

El canvi de política permetria al govern de Donald Trump mantenir els pares sota custòdia mentre esperen la tramitació de les seves peticions d'asil o executen les deportacions. Els menors passarien a estar sota tutela del Departament de Salut "en un ambient menys restrictiu".

A l'espera de l'ordre de deportació

Fins ara, a les famílies que impugnen l'ordre de deportació o demanen asil se'ls permet continuar en llibertat en territori dels Estats Units fins que un tribunal resol les peticions. La raó és que el tribunal federal d'apel·lacions prohibeix la detenció prolongada de menors i la mesura s'amplia als progenitors.

Però Donald Trump ha demanat posar fi a la "captura i alliberament immediat" dels immigrants que passen il·legalment la frontera.

 

 

Els representants republicans al Congrés també estan a favor de posar fi a aquesta pràctica que diuen "posa en perill els nens". Argumenten que les mares estan disposades a arriscar-se a un perillós viatge amb els seus fills perquè estan segures que seran ràpidament alliberades en cas de detenció si tenen els nens al seu costat.

Les organitzacions humanitàries alerten del perill que aquesta nova mesura contra la immigració tiri endavant. Des del National Immigration Law Center creuen que la separació dels menors de les seves mares "podria causar-los un trauma psicològic per a tota la vida". Una separació traumàtica especialment cruel per a nens i nenes que "acaben de completar un perillós viatge des de Centreamèrica".

 

Anar al contingut