El president dels EUA, Donald Trump, aquest dimarts celebrant Halloween a la Casa Blanca (Reuters)
El president dels EUA, Donald Trump, aquest dimarts celebrant Halloween a la Casa Blanca (Reuters)

Trump vol endurir l'admissió d'immigrants després de l'atemptat de Nova York

El conductor de l'atropellament intencionat de Manhattan és un home de 29 anys que va arribar el 2010 des de l'Uzbekistan i que es creu que es va radicalitzar als EUA

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, vol aprofitar l'atropellament intencionat que aquest dimarts a Nova York va matar vuit persones i en va ferir 12 més per endurir la legislació d'immigració.

Poc després de l'atemptat va assegurar a través del seu compte personal de Twitter que ha ordenat a la Seguretat Nacional que "intensifiqui el nostre programa de filtratge extrem":

 

Hores després, Trump ha insistit també des del seu compte personal, en què diu que vol que aquest programa estigui basat en "els mèrits" dels aspirants a aconseguir la residència. I ha fonamentat aquesta petició assegurant que "el terrorista va entrar al nostre país a través del programa de concessió de residència als EUA" amb targetes verdes, les famoses "green cards".

Però Trump no s'ha aturat aquí: ha qualificat sarcàsticament de "bellesa" aquest programa, i ha assenyalat el senador demòcrata per Nova York, Chuck Schumer, com a responsable últim de l'atemptat. Aquest senador té fama de ser el principal ideòleg del programa tal com és ara. A través d'una cita, Trump ha assegurat que "Schumer ha ajudat a importar problemes d'Europa":


En els tuits, Trump també ha dit que "hem de ser molt més durs i intel·ligents". Schumer ha respost també a Twitter de manera força lacònica: "Suposo que no és massa d'hora per polititzar una tragèdia":

 

 

L'autor de l'atemptat, un uzbek arribat el 2010

Segons diversos mitjans, l'autor de l'atemptat de Nova York és Sayfullo Saípov, un uzbek de 29 anys que va arribar als Estats Units el 2010 a través del programa dissenyat per Schumer. El que es critica és que aquest programa afavoreix els immigrants que provenen de països amb poca immigració als EUA.

Segons el governador de Nova York, Andrew Cuomo, Saípov es va radicalitzar als Estats Units i va "associar-se" a Estat Islàmic. Segons diverses informacions, al seu domicili, a la ciutat de Paterson, hi haurien trobat materials relacionats amb aquesta organització jihadista.

Testimonis presencials han assegurat que Saípov va sortir de la furgoneta amb què va fer l'atropellament cridant en àrab "Al·là és gran". La policia li va disparar diversos trets, i ara està detingut i hospitalitzat per ferides de bala a l'abdomen.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut