El portaavions nuclear USS Carl Vinson, aquest dissabte travessant l'estret de Sunda (Reuters)
La flota militar naval té una vida llarga que retardarà la descarbonització

La flota que Trump va dir que enviava a Corea del Nord va anar en sentit contrari

La flota, encapçalada pel portaavions USS Carl Vinson, està fent les maniobres que tenia programades a l'oceà Índic, a més de 5.000 quilòmetres de Corea

RedaccióActualitzat

Fa 10 dies el govern de Donald Trump va anunciar que enviava una "flota" a Corea del Nord com a advertiment per les intencions del règim de Pyongyang de fer nous assajos nuclears. Llavors es va assegurar que el portaavions de propulsió nuclear USS Carl Vinson i els vaixells de guerra que l'acompanyen havien rebut ordres de dirigir-se immediatament cap al nord del Pacífic.

Però tot es va quedar en paraules: en realitat el portaavions va sortir de Singapur on era, però no en direcció nord, sinó que ho va fer segons la ruta prevista, cap al sud per fer unes maniobres conjuntes amb Austràlia a l'oceà Índic. L'engany no s'hauria conegut si alguns mitjans, com el diari "The Washington Post", no ho haguessin destapat.

Els anuncis i la realitat

Tot plegat està deixant en molt mal lloc la credibilitat del govern nord-americà: el dia 8 d'abril l'almirall Harry Harris va anunciar l'operació, el dia 11 la va confirmar el secretari de Defensa, Jim Mattis, i el dia 12 la va reconfirmar el mateix president Trump. Els mitjans nord-americans i de tot el món es van fer ressò de la notícia, que augurava una possible escalada bèl·lica al Pacífic Nord.

En aquesta estela mediàtica, divendres dia 14 la cadena Fox afirmava que la flota ja estava de camí cap a Corea. Però mentrestant la mateixa armada nord-americana va fer públiques fotografies de la flota dirigint-se cap al sud: el dia 15, travessant l'estret de Sunda, a Indonèsia, i diumenge 16 en ple oceà Índic, més de 5.000 quilòmetres al sud de Corea.

 

 

Davant d'aquest engany, els responsables polítics i militars dels Estats Units de moment callen. Han estat fonts de Corea del Sud les que han afirmat que la flota nord-americana arribarà a les seves aigües a finals de mes, un cop hagin acabat les maniobres a l'Índic. Segons diverses informacions, la flota nord-americana podria fer també maniobres conjuntes amb l'armada de Corea del Sud entre els dies 25 i 28. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut