Trump signa l'ordre executiva per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic
Trump signa l'ordre executiva per a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic
Washington

Trump signa l'ordre executiva per començar la construcció del mur amb Mèxic

Trump també ha signat una ordre executiva que nega els fons federals a els anomenades "ciutats santuaris", que protegien els indocumentats de la deportació

redaccióActualitzat

Donald Trump ha signat un decret per començar la construcció del mur fronterer amb Mèxic per frenar la immigració. Ell mateix ho havia avançat hores abans pel seu compte de Twitter personal, amb una piulada en què anuncia "un gran dia planificat sobre seguretat nacional", amb decisions sobre, "entre moltes altres coses", la construcció del mur fronterer amb Mèxic:

 


Actualment, a la frontera amb Mèxic hi ha una tanca discontínua i no queda clar com Trump pensa aplicar aquesta mesura. Ni tampoc com es resoldran diverses incògnites, com, per exemple, qui acabarà pagant el mur, o la voluntat del president nord-americà de deportar tres milions d'immigrants il·legals mexicans, que diu que són criminals. Una xifra, per cert, que no es correspon amb les dades oficials.

"A partir d'avui, els EUA recuperaran les seves fronteres"

Trump ha assegurat que, a partir d'ara, els Estats Units "recuperaran les seves fronteres" i es posarà fre a l'"augment sense precedents de la immigració il·legal procedent de Centreamèrica, que està perjudicant tant als EUA com a Mèxic". En un acte al Departament de Seguretat Nacional poc després de la signatura, el president nord-americà ha augurat que, un cop construït el mur, la relació amb Mèxic "serà molt millor".

Aquest dimecres, Trump també ha signat una ordre executiva que nega els fons federals a les anomenades "ciutats santuaris", que protegien els indocumentats de la deportació. D'aquesta manera, ciutats com Chicago, Nova York i Los Angeles, que es neguen a proporcionar a les autoritats federals informació sobre l'estatus migratori de les persones que detenen, es quedaran sense fons federals.

Mèxic torna a dir que no pagaran el mur

L'anunci de Trump ha coincidit amb la visita del ministre d'Afers Exteriors mexicà a Washington, avui mateix, per preparar la visita del president mexicà, Peña Nieto, la setmana que ve.

La insistència de Trump respecte que Mèxic pagui el mur fronterer està irritant molt el govern d'aquest país. Mèxic té clar que no pagarà el mur i així ho ha expressat el ministre d'Afers Exteriors, Luis Videgaray:

"Una cosa és que reconeguem que els Estats Units tenen el dret de construir un mur, encara que no ens agradi, però una altra cosa molt diferent és que es pretengui que un país veí pagui per a la construcció d'un mur. Això, ja ho hem dit moltes vegades, és inacceptable."

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut