Donald Trump i Kim Jong-un (Reuters)
Donald Trump i Kim Jong-un (Reuters)
Washington

Trump: "Si desnuclearitza Corea del Nord, Kim Jong-un seguirà al poder i molt feliç"

En cas contrari, Trump adverteix que Corea del Nord podria acabar "aniquilat", com va passar amb la Líbia de Gaddafi

RedaccióActualitzat

Donald Trump assegura que els preparatius per a la cimera amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, el 12 de juny a Singapur, continuen tal com estava previst. Poc abans d'aquesta trobada històrica, el president dels Estats Units ha assegurat la continuïtat del règim dictatorial de Pyongyang si avança en la desnuclearització de la península. Diu que amb Corea del Nord no té previst fer el mateix que es va fer amb l'Iraq o amb Líbia.

"El model de Líbia no és aplicable en absolut. A Líbia vam causar una gran destrucció. Aquell país va ser aniquilat. No hi va haver un acord per mantenir Gaddafi. El model libi va ser un cas molt diferent. Ara la reunió serà amb Kim Jong-un. Ell hi participarà. Seguirà al país, governant al país, i serà molt feliç."

 

 

D'aquesta manera, Trump s'ha distanciat de les declaracions del seu assessor de seguretat nacional, John Bolton, que han irritat profundament Pyongyang. Bolton va afirmar diumenge que els Estats Units volen seguir amb Corea del Nord "el model de Líbia", en al·lusió a l'acord que Washington i Trípoli van firmar fa 15 anys, que establia que el règim libi eliminava el seu programa d'armes de destrucció massiva i entregava el seu arsenal a canvi d'incentius econòmics.

Donald Trump descarta paral·lelismes però no ha deixat d'advertir que si no hi ha entesa amb Kim Jong-un l'"aniquilació" que hi va haver a Líbia es podria repetir "probablement" a Corea del Nord.

Sobre les amenaces de suspendre la cimera bilateral per part de Corea del Nord, el president nord-americà es mostra prudent. Els preparatius continuen però encara no es descarta la possibilitat de la suspensió de la trobada del mes que ve. Aquesta és l'opinió de Trump:

"Res no ha canviat sobre Corea del Nord, que sapiguem. No ens ha dit ningú res, i, si ho fan, molt bé. I, si no ho fan, crec que tindrem una trobada molt positiva. Però no ens han dit res. Només llegim notícies, com vosaltres. Hem sentit certes coses de Corea del Sud. Però veurem què passa. Si la reunió es fa, doncs es fa. Si no, continuarem al pas següent."

 

ARXIVAT A:
Corea del NordTrump Estats Units
Anar al contingut