Washington

Bona sintonia entre Trump i Macron, amb diferències sobre l'acord nuclear amb l'Iran

RedaccióActualitzat

Donald Trump i Emmanuel Macron han exhibit bona sintonia personal en la visita del president francès a Washington. En una trobada en què Trump i Macron no s'han estalviat gestos d'afecte l'un amb l'altre, també s'han pogut constatar les diferències de fons entre tots dos. En la primera visita d'estat en els quinze mesos de mandat de Trump, Macron portava la carpeta plena amb qüestions com el futur de l'acord nuclear amb l'Iran o la nova política d'aranzels a les importacions dels Estats Units.

Macron aposta per un nou pacte amb l'Iran

La diferència més sensible, potser, sobre l'acord nuclear amb l'Iran: Macron ha intentat convèncer Trump de negociar un nou pacte "més ampli" amb l'Iran pocs dies abans que anunciï si abandona l'acord nuclear vigent.

"Volem, a partir d'ara, treballar en un nou acord amb l'Iran."

Per Macron, però, no s'ha de "trencar" l'acord de 2015. D'aquesta manera, el mandatari francès intentava evitar que Trump compleixi la seva amenaça de retirar-se de l'acord nuclear, que podria materialitzar-se d'aquí a poques setmanes. El mes de gener, els president dels Estats Units ja va donar un ultimàtum als països europeus signants de l'acord (França, Regne Unit i Alemanya) perquè negociessin amb ell un acord paral·lel que corregís els "defectes" del pacte original.

 

 

Unitat contra el terrorisme

Trump ha agraït al seu homòleg francès la seva "ferma col·laboració" en l'operació militar a Síria i ha destacat que ara és el moment d'estar "units":

"President Macron, poble de França, dels Estats Units, ara és el moment de la fortalesa. Així que siguem forts, estiguem units."

En una breu declaració, el president francès s'ha mostrat optimista en la lluita contra el terrorisme:

"Junts derrotarem el terrorisme. Junts ens desfarem d'armes de destrucció massiva a Corea del Nord o l'Iran. Junts construirem un multilateralisme més fort."

 

 

Macron descarta una "guerra comercial"

El president francès ha assegurat que és "impossible que hi hagi una guerra comercial" entre aliats i ha remarcat davant Trump que la Unió Europea "no és responsable" de l'excés de producció d'acer i alumini. Macron ha reconegut que cal "encarar els desafiaments globals comuns" i un d'aquests desafiaments és "l'excés de producció d'acer i alumini":

"És molt important tenir en compte que, entre aliats, respecte a qüestions de seguretat, és impossible que hi hagi una guerra comercial."

Les declaracions de Macron es produeixen quan falta una setmana per l'1 de maig, quan acaba el termini de Trump per dir si manté o no els aranzels a les importacions europees d'acer del 25% i d'alumini del 10%.

Rebuda amb tots els honors

El president nord-americà va quedar impressionat de la pompa amb què els francesos el van rebre el juliol passat a París, i ara no ha volgut ser menys. Aquest dilluns, el president nord-americà i la primera dama van rebre el matrimoni Macron a Washington, escenificant la bona relació entre tots dos països.

Al jardí de la Casa Blanca van plantar un roure. Tots quatre van agafar un helicòpter per anar a la finca de Mount Vernon, a l'estat de Maryland, on va viure el primer president dels Estats Units, George Washington. Allà van sopar en una terrassa amb vistes al riu Potomac.

 

 

Macron es reunirà dijous amb Angela Merkel per comentar els resultats de la cimera amb el president dels Estats Units, abans que la cancellera alemanya vagi a Washington aquest divendres per trobar-se amb Trump.

 

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsTerrorismeUnió EuropeaSíriaJihadisme Estat Islàmic
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut