Trump vol portar l'ambaixada a Jerusalem (Reuters)
Trump vol portar l'ambaixada a Jerusalem (Reuters)
Washington

Trump reconeixerà Jerusalem com a capital d'Israel amb el trasllat de l'ambaixada

La decisió, que té previst anunciar aquesta tarda, representa una amenaça per a l'estabilitat del Pròxim Orient i el procés de pau amb els palestins

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit reconèixer Jerusalem com la capital única de l'estat d'Israel. Segons el departament d'Estat nord-americà, Trump farà un discurs aquest dimecres en què també ordenarà que es comenci a buscar un terreny a Jerusalem per construir la nova ambaixada que fins ara era a Tel Aviv.

Trump pensa justificar la decisió dient que simplement constata una realitat, que totes les grans institucions de l'estat d'Israel ja són a Jerusalem, govern, Parlament i tribunal suprem, i que no té sentit negar que sigui la seva capital, i obviarà el dret reconegut dels palestins a tenir la seva capital a la part oriental de la ciutat santa.

Amb aquesta decisió, el mandatari nord-americà acabarà amb dècades de consens internacional i regional segons el qual la ciutat santa havia de ser una capital compartida entre palestins i israelians.

Tota la comunitat internacional, menys Israel, ha advertit dels perills i la inoportunitat de fer-ho. Hi ha una ofensiva diplomàtica de mandataris de mig món per aturar aquesta decisió que farà encara més difícil qualsevol acord de pau, que pot tenir repercussions perilloses per a l'estabilitat nacional i eventualment provocar una onada de violència i indignació que recorri el món àrab. Les advertències arriben a Trump de tot arreu, però no està clar que les escolti, i ja s'ha reforçat la seguretat a les ambaixades nord-americanes.

 

 

El líder palestí, Mahmud Abbas, ha expressat públicament que reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel implica destruir el procés de pau entre israelians i palestins. A escala regional, des del cap de la Lliga Àrab fins a l'Aràbia Saudita o Turquia han alertat que provocarà encara més inestabilitat a la zona. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha estat contundent:

 

"Senyor Trump, Jerusalem és una línia vermella per als musulmans. I, si això acaba passant, trencarem les relacions diplomàtiques amb Israel."

 

El president rus, Vladímir Putin, contraataca i fa costat a Mahmud Abbas. Li ha comunicat per telèfon el suport del Kremlin a la represa de les negociacions entre palestins i israelians. Putin vol reprendre "sense més retard" les converses "sobre tots els contenciosos, inclòs l'estatus de Jerusalem Est".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut