Trump mostra la proclamació de Jerusalem com a capital d'Israel, mentre el vicepresident, Mike Pence, somriu al darrere (Reuters)
Trump mostra la proclamació de Jerusalem com a capital d'Israel, mentre el vicepresident, Mike Pence, somriu al darrere (Reuters)
Washington

Trump reconeix Jerusalem com a capital d'Israel

El president dels Estats Units anuncia que hi traslladarà l'ambaixada nord-americana, tot i l'ampli rebuig de la comunitat internacional. Al mateix temps, Trump diu que pretén arribar a un acord de pau acceptable per a israelians i palestins.

RedaccióActualitzat

Terratrèmol internacional de Donald Trump. Aquest vespre, el president dels Estats Units ha reconegut Jerusalem com la capital històrica d'Israel i ha confirmat que traslladarà a aquesta ciutat l'ambaixada nord-americana, que ara és a Tel Aviv. No es tracta d'un trasllat imminent i es farà dins d'un procés que durarà anys.

Però amb aquesta decisió en contra de bona part de la comunitat internacional, hi ha el risc d'inflamar -encara més- una de les regions més fràgils del planeta. En tot cas, Trump ha assegurat que manté el compromís amb la pau al Pròxim Orient.

El mandatari nord-americà ha explicat es tracta d'un anunci que ja fa temps que s'hauria d'haver fet:

"Avui, finalment, reconeixem el que és obvi, que Jerusalem és la capital d'Israel. No és ni més ni menys que el reconeixement d'una realitat. I és, també, el correcte. És una cosa que ja s'hauria d'haver fet. No estem prenent una posició sobre cap estatus final, incloent els límits específics de la sobirania israeliana i de Jerusalem. O de les resolucions sobre les fronteres disputades. Aquestes qüestions són cosa de les parts implicades."

Donald Trump ha volgut fer, però, una crida a "la calma, la tolerància i la moderació" a totes les parts al Pròxim Orient: "És l'hora que totes les nacions civilitzades responguin als temes que generen desacord amb debat, no amb violència".

 

 

En les últimes hores s'han alçat veus molt diverses en contra d'aquest anunci del president nord-americà. S'hi han oposat el papa Francesc, les Nacions Unides, les autoritats xineses i la diplomàcia europea. Es tem que el trencament de l'"statu quo" de Jerusalem pot provocar un incendi en una regió que ja és prou volàtil.

Grups de palestins han cremat fotografies de Trump i han convocat tres dies de protestes a Gaza i Cisjordània, unes protestes que volen fer especialment visibles divendres, després de la pregària. Caldrà veure el seguiment que en fa una societat desgastada per l'ocupació, per un procés de pau fallit i per la incapacitat dels seus líders.

 

Trump retreu la falta de valentia dels seus predecessors

Unes hores abans de l'anunci oficial, Trump ha insinuat davant dels periodistes, durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca, que els seus predecessors van evitar adoptar aquesta mesura perquè no s'hi van atrevir:

"Molts presidents van dir que volien fer alguna cosa i després no ho van fer, potser per falta de valentia o perquè van canviar d'opinió."

Els Estats Units es converteixen en l'únic país del món que reconeix Jerusalem com a capital d'Israel. Cap estat hi té la seva ambaixada, a causa de l'annexió israeliana de la part oriental de la ciutat el 1980.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut