Washington

Trump proposa ara un impost del 20% als productes mexicans per pagar el mur

L'anunci del president nord-americà arriba després que el president de Mèxic hagi suspès la visita de dimarts que ve a la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

Augmenta la crispació entre els Estats Units i Mèxic. El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, ha explicat que el nou president, Donald Trump, pretén fixar una taxa del 20% sobre totes les importacions procedents de Mèxic per pagar el mur que vol construir a la frontera comuna. Ho ha dit poc després que el president mexicà, Enrique Peña Nieto, suspengués la visita a la Casa Blanca que tenia prevista per dimarts que ve arran de la polèmica del mur.

A bord de l'Air Force One, Spicer ha explicat als periodistes que aquesta mesura és una decisió que el nou president nord-americà vol incloure dins d'una reforma fiscal més àmplia que negociarà amb el Congrés.

 

Tanmateix, aquest impost no es pot aplicar immediatament, perquè hi ha vigent el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord, signat pels Estats Units, el Canadà i Mèxic fa més de dues dècades. Spicer ha recordat que els EUA tenen un dèficit comercial amb Mèxic i ha mencionat la xifra de 50.000 milions de dòlars per explicar que, si s'aplica aquest impost del 20% sobre aquesta quantitat, s'obtindrien 10.000 milions de dòlars anuals i es pagaria "fàcilment el mur només a través d'aquest mecanisme".

El dèficit comercial dels Estats Units amb Mèxic és d'uns 60.000 milions de dòlars anuals, de manera que l'aplicació d'aquest aranzel generaria uns 12.000 milions cada any, tot i que el volum total de les importacions des de Mèxic ronden els 295.000 milions de dòlars. Segons els líders republicans Mitch McConnell i Paul Ryan, el cost d'aixecar un mur en els prop de 2.000 quilòmetres que hi ha sense tancar a la frontera seria d'entre 12.000 i 15.000 milions de dòlars.

Creuament de tuits

El president mexicà, Enrique Peña Nieto, ha suspès la visita a la Casa Blanca que tenia prevista per dimarts que ve per la polèmica del mur, després que Donald Trump ha insistit que l'haurien de pagar. Diverses veus ja li havien demanat des de Mèxic que no hi anés, i el dirigent mexicà ha confirmat que havia anul·lat la trobada.

 

Abans, Trump havia dit que, si Mèxic no estava disposat a pagar el mur, el millor era anul·lar la visita.

 

El nou president dels EUA va signar dimecres l'ordre de construcció del mur, només cinc dies després de prendre possessió del càrrec. Un mur que Peña Nieto li va respondre que no pensava pagar-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut