Donald Trump, president dels Estats Units
Donald Trump, president dels Estats Units
Washington

Trump nega l'asil polític als immigrants que entrin al país de forma il·legal

L'ACNUR investiga si la mesura és legal i organitzacions pel drets civils han presentat una demanda federal contra l'aplicació del decret

Actualitzat

Donald Trump segueix amb la seva agenda antiimmigració i endureix els requisits per poder demanar asil. No el concedirà als que entrin de forma il·legal, un clar missatge cap a la caravana que avança des de Mèxic, dispersa i molt lluny encara de la frontera. L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats està revisant si aquesta modificació és legal. Organitzacions en defensa dels drets civils han presentat al Tribunal Federal de San Francisco una demanda federal contra l'aplicació del decret presidencial.

 

 

Aquest decret és l'últim, fins ara, d'un seguit d'iniciatives contra les persones que aspiren a travessar la frontera des de Mèxic.

El decret ha anat agafant forma en les tres últimes setmanes, en paral·lel a l'avenç de la caravana d'immigrants que va sortir d'Hondures. Per tirar endavant el decret, l'administració Trump invoca raons d'emergència nacional. Trump parla d'una "invasió amenaçadora" i reclama el suport dels demòcrates per canviar la llei.

"Necessitem el suport dels demòcrates en les noves lleis d'immigració, per posar-les al dia. Tenim les lleis obsoletes i incompetents, són les pitjors lleis que té qualsevol país al món. I això és així perquè no tenim el vot dels demòcrates.
Per això necessitem el suport dels demòcrates per canviar la política d'immigració i no tenir problemes a les fronteres.
Volem que la gent vingui al nostre país, però volem que vinguin al nostre país legalment. Han de venir de manera legal."

L'ordre ha estat publicada aquest divendres, i a partir d'ara, i durant 90 dies, els que entrin de forma il·legal per la frontera sud del país no podran sol·licitar asil polític perquè hauran incomplert una prohibició presidencial. Només podran demanar asil els immigrants que entrin al país per punts autoritzats.

 

 

Aquesta mesura suposa saltar-se la legislació internacional i, també la nord-americana, que obliga a concedir aquest estatus a les persones que han fugit de la violència dels seus països.

 

La caravana no s'atura

A peu o en els camions, milers de migrants centreamericans continuen travessant Mèxic en direcció als Estats Units. L'administració Trump fins ara només concedia el 10% dels casos d'asil, però amb les noves condicions encara serà més difícil fer-ho legalment.

El Ministeri de Seguretat Interior diu que aquest any més de 400.000 persones han entrat als Estats Units sense papers.

L'ACLU, l'associació de defensa dels drets civils, ha recordat de seguida que la decisió de Trump va contra la llei i que ni un ministeri ni un decret se la poden saltar.

Però la resposta de Trump ha estat enviar 5.000 soldats a la frontera i només quatre dies abans dels comicis la reforçava amb filferros davant les càmeres per mostrar la seva determinació a impedir l'entrada d'immigrants il·legals. Vol que la caravana es quedi a Mèxic.

 

 

Però el govern de Pena Nieto tampoc ha rebut amb els braços oberts la caravana d'immigrants, com explica Milton Benítez, coordinador dels hondurenys de la caravana.

"Pena Nieto ha estat també molt canalla quan ha dit que tenia aquí a Mèxic com la casa dels refugiats i dels migrants i després s'ha fet enrere."

Uns 5.000 migrants ja han arribat a Ciutat de Mèxic. Dues caravanes més avancen pel sud del país, a Oaxaca, lluny, molt lluny encara del seu objectiu, que encara està a 2.800 quilòmetres. Però hi estan determinats, malgrat les males notícies, empesos per la gana i la violència.

ARXIVAT A:
Trump Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut