El president dels Estats Units, Donald Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump

Trump pel cas Khashoggi: "No li diré res al país que manté el preu del petroli baix"

El president americà treu importància a la implicació del príncep hereu Bin Salman: "Potser ho ha fet o potser no"

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, vol girar full i ha dit que no demanarà explicacions al príncep hereu de l'Aràbia Saudita durant la cimera del G-20 per l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita d'Istanbul. Aquestes són les raons que dona el Trump més pragmàtic: no posar en perill la seguretat dels Estats Units ni el preu del petroli.

"La CIA s'ho ha mirat i estudiat molt. No té res definitiu. Potser ho ha fet o potser no. I no li diré res a un país que gasta centenars de milers de milions de dòlars i m'ajuda en una cosa molt important: mantenir els preus del petroli baixos, entre 100 i 150 dòlars per barril. Tenim el preu del petroli en bona forma. No destruiré l'economia mundial, no destruiré l'economia  del nostre país fent el boig amb l'Aràbia Saudita."

 

El president nord-americà ha publicat aquest dimarts un comunicat en què treia importància a la possible implicació del príncep hereu Bin Salman en l'assassinat del periodista. Trump va deixar clar que no prendrà cap mesura punitiva contra el règim de Riad i que mantindrà les relacions amb l'Aràbia Saudita per assegurar, diu en el comunicat, els interessos dels Estats Units.

En l'encapçalament del comunicat presidencial, Trump ho explica tot: "Amèrica primer!" La segona frase és: "El món és un lloc perillós!". És a dir, en primer lloc defensarà els interessos comercials i de seguretat dels Estats Units i deixa en segon terme la protecció dels drets humans.

 

El cap de la diplomàcia, Mike Pompeo, ho reiterava.

"És l'obligació del president i el deure del departament d'Estat assegurar-nos que adoptem polítiques que promouen la seguretat nacional dels Estats Units. Com ha dit el president, els Estats Units continuaran tenint una relació amb el regne de l'Aràbia saudita, són un soci important per a nosaltres, i aquest és el compromís que el president ha pres avui."

Malgrat les declaracions del president, la Casa Blanca encara està pendent de rebre l'informe de la CIA amb les conclusions sobre el cas Khashoggi. Fins ara, els serveis d'intel·ligència nord-americans han afirmat que el príncep hereu estava al darrere de l'assassinat del periodista.

ARXIVAT A:
Trump Jamal KhashoggiEstats UnitsAràbia Saudita
Anar al contingut