Trump no es compromet a acceptar el resultat de les eleccions

El tercer debat entre els candidats a la presidència dels EUA torna a ser un intercanvi de retrets, en què s'acusen mútuament de ser titelles del president de Rússia

RedaccióActualitzat

Hillary Clinton hauria guanyat el tercer i últim debat entre els candidats a la Casa Blanca segons els primers sondejos. Donald Trump i Clinton ni tan sols s'han donat la mà durant l'hora i mitja que ha durat el debat, que ha tornat a ser un intercanvi agre d'acusacions i retrets.

Clinton ha acusat Trump de ser un titella de Putin i Trump li ha dit que el titella era ella. Més endavant, l'ha qualificada de "mentidera" i fins i tot ha arribat a dir que era "repugnant". Però, al marge dels insults, els dos candidats han detallat les seves propostes en economia, política exterior o seguretat.

El moment culminant del debat, però, ha arribat quan el candidat republicà ha dit que no es comprometia a acceptar el resultat de les eleccions, perquè sospita que hi pot haver frau:

Moderador: "...que el perdedor accepti la derrota i feliciti el guanyador i que el país vagi plegat, en part pel bé del país... Està dient que no seguirà aquest principi?"

Donald Trump: "El que li dic és que li diré en aquell moment. El mantindré en suspens."

Hillary Clinton: "Chris, deixa'm respondre a això perquè és horrible. Cada vegada que Donald creu que les coses no van al seu favor, diu tot està manipulat en contra seu. Això demostra que no estàs preparat pel càrrec! Siguem clars amb el que acaba de dir i el que significa. Està denigrant i carregant-se la nostra democràcia."

Els dubtes de Trump sobre la netedat del procés electoral ha generat immediatament la reacció del partit republicà, que s'ha afanyat a desmentir les paraules del seu candidat. En aquest sentit, un dels que ho ha fet ha estat el company de candidatura, l'aspirant a la vicepresidència, Mike Pence. Segons s'ha afirmat, mai un candidat havia introduït aquest tipus de dubtes en unes presidencials als EUA.

Titelles de Putin

Donald Trump: "Mireu, per tot el que veig, Putin no té cap respecte per aquesta persona."

Hillary Clinton: "Bé, això és així perquè Putin preferiria tenir un titella com a president dels Estats Units."

Donald Trump: "Res de titella. Vostè és la titella."

Hillary Clinton: "Està molt clar, tot i que vostè no ho admetrà, que els russos estan implicats en atacs cibernètics contra els EUA, que vostè impulsa l'espionatge a la nostra gent, que vostè està disposat a posar-se al costat de Putin, fer propis els seus desitjos, trencar l'OTAN... Vostè continua rebent ajuda de Putin perquè ell té un clar favorit en aquesta cursa electoral"

L'acer xinès

Hillary Clinton: "Un dels problemes més importants que tenim amb la Xina és l'entrada d'acer i alumini il·legals a baix preu al nostre mercat. He lluitat contra això com a senadora i com a secretària d'Estat. Donald ha comprat acer i alumini xinesos. De fet, l'hotel Trump d'aquí, a Las Vegas, es va fer amb acer xinès. Ell va pel món amb llàgrimes de cocodril dient com n'és, de terrible, tot això, però ha donat feina als treballadors xinesos de l'acer, no pas als nord-americans."

Donald Trump: " trenta anys que està involucrada en tots aquests temes. Per què no has fet res, els darrers anys? T'has implicat en molts aspectes del país. Tens molta experiència. Si en alguna cosa estàs per sobre meu, és en experiència. Però és una mala experiència, perquè el que has fet ha anat malament."

Clinton, mentidera

Donald Trump: "Ha mentit centenars de vegades, a la gent, al Congrés, a l'FBI. Hi ha un general condecorat que potser anirà a la presó per haver mentit una sola vegada. I ella se surt amb la seva i aspira a la presidència dels EUA?"

Trump i les dones

Donald Trump: "Ni tan sols m'he disculpat amb la meva dona, que és aquí asseguda, perquè jo no vaig fer res. No conec ni havia vist cap d'aquestes dones. Aquestes dones, o volen fama o han sortit de la seva campanya, i crec que és la seva campanya."

Hillary Clinton: "Immediatament, davant de cada situació incòmoda, sempre nega qualsevol responsabilitat.. i ja no parlo només de les dones, mai no demana perdó o disculpes per res... Per tant, no és una sola cosa, és un patró d'actitud, un patró que divideix, fosc i, en molts sentits, una visió perillosa del nostre país."

El sistema sanitari

Donald Trump: "Vol mantenir la reforma sanitària d'Obama i la vol empitjorar encara més, cosa que és impossible: mala atenció sanitària, al preu més elevat."

Hillary Clinton: "Necessitem invertir més en el sistema sanitari social i això forma part del meu compromís d'apujar els impostos als rics. La meva contribució incrementarà igual que la de Trump -donant per suposat que ell sabrà com escaquejar-se-, però el que nosaltres volem fer..."

Donald Trump: "És que és... és repugnant, aquesta dona."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut