Una imatge eloqüent de la cimera, feta pel portaveu de Merkel, Steffen Seibert
Una imatge eloqüent de la cimera, feta pel portaveu de Merkel, Steffen Seibert
La Malbaie, Canadà

Trump marxa abans que acabi el G7 i deixa els socis descol·locats

RedaccióActualitzat

Es clausura al Quebec la cimera del G-7, que ha servit per evidenciar l'abisme que separa els EUA de la resta d'economies avançades.

Dos dies de discussions i diferències han posat en evidència el divorci entre Donald Trump i la resta de socis. Fins al punt que el president dels Estats Units ha marxat cinc hores abans per volar fins a Singapur, on dimarts s'ha de trobar amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un.

Així i tot, els set països ultimen una declaració de mínims, tot i que les diferències de fons són insalvables. Una declaració per salvar la cara, però en la cimera ha quedat clar que parlen llenguatges impossibles de conciliar per ara.

Abans d'agafar l'avió, Donald Trump ha fet una llarga roda de premsa en què ha assegurat que torna a posar l'èmfasi en la seva agenda d'"America first".

Ha marxat sense moure's ni un mil·límetre en les seves demandes d'equilibri de la balança comercial nord-americana. Insisteix que els Estats Units són la guardiola d'on roba tot el món i proposa eliminar totes les barreres comercials, sota l'amenaça de deixar de comerciar amb Europa Canadà i el Japó si no s'atenen les seves demandes:

"Zero aranzels, zero barreres, zero subsidis. Això és el que vam aprendre a l'escola de finances. Aquest hauria de ser l'objectiu i és el que he proposat."

"Volem un mercat lliure de tarifes, de barreres i subsidis. I canviarà, ha de canviar. No és qüestió d'esperar que canviï. És que això canviarà 100% segur, perquè nosaltres no podem seguir així, som la guardiola de la qual roba tothom."

Tot i això, ha assegurat que les relacions amb la resta de líders del G7 són excel·lents.

Trump ha tornat a repetir el que ja va proposar ahir: reincorporar Rússia a les reunions del G-7:

"Hi ha gent que li agrada la idea que Rússia retorni. I això abans era el G8, no el G7. I fa un temps va passar alguna cosa i per això Rússia ja no hi és. Crec que seria un actiu que Rússia pogués tornar. Crec que seria bo per al món, que seria bo per a Rússia, que seria bo per als Estats Units, i que seria bo per a tots els països del G7. Crec que un G8 seria millor i que seria positiu que Rússia hi tornés."

I així ha acabat el seu pas per aquesta cimera del G7. Ha marxat abans, ha evitat una reunió sobre el canvi climàtic i una trobada amb líders de països emergents, de l'ONU, el Banc Mundial i l'FMI.

Així, el G7 ha quedat reduït a un G6 amb la resta de membres preguntant-se si té sentint continuar fent el G7 mentre Trump continuï a la Casa Blanca.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut