Donald Trump deixa una nota al Mur de les Lamentacions, a Jerusalem (Reuters)
Donald Trump deixa una nota al Mur de les Lamentacions, a Jerusalem (Reuters)
Jerusalem

Trump és el primer president dels EUA de visitar el Mur de les Lamentacions

Gest simbòlic de Trump introduint un paper al Mur de les Lamentacions, sense anar acompanyat de representació israeliana

RedaccióActualitzat

La primera jornada de la visita del president dels Estats Units, Donald Trump, a Israel i els territoris ocupats palestins ha estat plena de gestos simbòlics, com la visita del president i la seva dona Melania al Sant Sepulcre i, sobretot, al Mur de les Lamentacions: ha estat el primer cop que un president nord-americà en actiu hi ha anat.

Donald Trump introduint, després de pregar, un paperet en una escletxa del Mur de les Lamentacions és una imatge històrica. Mai abans cap president dels Estats Units en actiu havia visitat la Ciutat Vella. I ho ha volgut fer sense representació d'Israel, reconeixent, sense dir-ho, que està en territori palestí ocupat.

Pel president Trump, aquesta és una oportunitat inèdita per assolir la pau.

"Agraeixo al primer ministre el seu compromís amb el procés de pau; hi està treballant intensament, no és fàcil. Sé que és un dels reptes més complicats, però tinc la sensació que finalment l'aconseguirem. Així ho espero."

El primer ministre Netanyahu també ho ha qualificat d'històric.

"Veig una esperança real de canvi. Els líders àrabs amb qui ahir us vau trobar podrien canviar l'atmosfera i podrien ajudar a canviar les condicions per a una pau realista."

Però al marge d'esperances, cap dels dos, tampoc avui, ha anat més enllà a l'hora de concretar com s'hi arriba.

Aquest dimarts, Trump es reunirà amb el president palestí, Mahmud Abbas, a Betlem. Ho farà després d'un dia de protestes en solidaritat amb més d'un miler de presos palestins en vaga per detencions arbitràries que vulneren el dret humanitari. És la realitat que haurà de comprovar només travessar el mur de Cisjordània.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut