Trudeau i Trump, aquest dilluns a la Casa Blanca (Reuters)
Trudeau i Trump, aquest dilluns a la Casa Blanca (Reuters)
Washington

Trump i Trudeau: acords en comerç i desacords en immigració

El president dels EUA ha rebut el primer ministre canadenc a la Casa Blanca, en la primera reunió bilateral entre tots dos des que Trump va assumir la presidència

Actualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha rebut aquest dilluns a la Casa Blanca al primer ministre canadenc, Justin Trudeau. En la primera reunió bilateral entre tots dos des que Trump va assumir la presidència, els dos mandataris han mostrat la seva voluntat de treballar plegats i tendir "ponts" per millorar el comerç bilateral, al mateix temps que han quedat clares les seves profundes diferències sobre immigració i acollida de refugiats.

L'únic que ha anticipat Trump, en resposta a una pregunta sobre la seva promesa de renegociar el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), signat fa més de vint anys pels dos països i Mèxic, és que el comerç amb el Canadà és "espectacular" i que només el "retocarà". Pel que fa a Mèxic, el president ha considerat que les transaccions comercials han estat "extremadament injustes" per als EUA. Trudeau ha destacat que "milions de bons llocs de treball de classe mitjana a tots dos costats de la frontera depenen" d'aquesta relació comercial.

D'altra banda, Trudeau ha volgut deixar clar que no donarà "lliçons" a Trump sobre polítiques d'immigració i seguretat, però ha insistit que el Canadà mantindrà el seu esperit d'"obertura cap als refugiats". El primer ministre ha destacat que el Canadà ha rebut més de 40.000 refugiats de la guerra civil siriana sense comprometre la seguretat nacional, un fet que contrasta amb la recent ordre migratòria de Trump, que prohibeix l'entrada al país als refugiats i als ciutadans de Líbia, el Sudan, Somàlia, Síria, l'Iraq, el Iemen i l'Iran.

Anar al contingut