Singapur

Trump i Kim Jong-un mostren sintonia en una trobada que volen que sigui històrica

Singapur acull una cimera atípica entre els dirigents dels EUA i Corea del Nord per desnuclearitzar aquest país

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el dictador hereditari de Corea del Nord, Kim Jong-un, s'han trobat finalment cara a cara a Singapur aquest dimarts a la matinada.

Després de més de 70 anys de distanciament i episodis bèl·lics entre tots dos països, Trump i Kim Jong-un han escenificat una reconciliació farcida de banderes.

 

Es tracta d'una reunió sense precedents que dona el tret de sortida a la cimera que es vol que marqui el desgel entre tots dos països.

40 minuts sols

La primera reunió, de 40 minuts, l'han fet a soles, només acompanyats dels seus intèrprets. Abans d'aquesta reunió, Trump s'ha mostrat entusiasta i molt optimista, mentre que el dirigent nord-coreà ha estat més reflexiu:

Donald Trump: "Estic molt bé. Tindrem una gran conversa i crec que amb un gran èxit. Serà tremendament exitosa. És un honor. Tindrem una relació fantàstica. No en tinc cap dubte."

Kim Jong-un: "No ha estat fàcil arribar fins aquí. Pel camí ens hem trobat prejudicis, obstacles i maneres de fer d'abans, però ho hem superat tot."

Donald Trump: "És veritat, això."

 

Després d'aquesta primera trobada ells dos sols, la reunió ha continuat en una altra sala, amb els equips negociadors. L'objectiu explícit dels Estats Units amb aquesta cimera és promoure la desnuclearització de Corea del Nord.

Aquest dilluns el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, va dir que el seu país està disposats a oferir a Corea del Nord garanties de seguretat mai plantejades fins ara, però que si no compleixen i no renuncien a les armes nuclears les sancions continuaran o fins i tot empitjoraran.

 

Bon ambient a Singapur

Trump i Kim Jong-un havien arribat a Singapur força abans de la trobada amb un ambient d'optimisme i satisfacció per part de les dues delegacions. 

Aquest bon ambient s'havia notat en detalls com la selfie que es va fer el dirigent nord-coreà amb el ministre d'Exteriors de Singapur, Vivian Balakrishnan:

:

 


Corea del Nord és un dels règims més hermètics del món. I també un dels més aïllats. Fins aquesta cimera Kim Jong-un no havia viatjat a cap país que no fos la Xina, de moment el seu únic aliat.

Per la seva banda, els Estats Units de Donald Trump continuen sent la primera potència d'Occident i del món, però són també molt més aïllacionistes que en les últimes dècades: l'actual president s'ha retirat de l'acord de París per combatre el canvi climàtic i també de l'acord sobre el programa nuclear de l'Iran, dos compromisos adquirits, entre d'altres, per les principals potències mundials.

 

 

La reunió de Singapur, d'altra banda, té lloc just després que Trump hagi retirat la seva signatura de la declaració que tancava la cimera del G7 celebrada aquest cap de setmana, de la qual va marxar, per sorpresa, abans d'hora. Després, a més, va aprofitar el viatge cap a Singapur amb l'Air Force One per escriure una sèrie de tuits carregats de retrets als seus aliats de la Unió Europea, els quals acusa de "saquejar comercialment" els Estats Units.

En un dels seus últims missatges, afirma que "no podem deixar que els nostres amics, o enemics, s'aprofitin més de nosaltres", i recupera un dels seus eslògans electorals més cèlebres: "America first", és a dir, els Estats Units primer.

 

 

Els EUA no descarten retirar les tropes

El secretari de Defensa nord-americà, James Mattis, ha dit hores abans que una possible retirada de les tropes desplegades a la península de Corea ja no suposa "una línia vermella", tot i que ha apuntat que no sap si és una opció que tinguin previst tractar Trump i Kim. Durant una conversa amb periodistes al Pentàgon, Mattis ha relacionat aquesta qüestió a una negociació amb Corea del Sud:

"Aquesta seria una discussió entre dues democràcies, la de Corea del Sud i la dels Estats Units, no és un tema en el qual altres països que no hi estiguin involucrats puguin discutir."

 

ARXIVAT A:
Trump Corea del Nord
Anar al contingut