El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el president dels EUA, Donald Trump (Reuters)
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el president dels EUA, Donald Trump (Reuters)
Brussel·les

Trump esbronca els aliats de l'OTAN per falta de compromís

El president nord-americà retreu que la majoria dels països membres de l'OTAN no compleixen amb les obligacions financeres

Xavi CoralActualitzat

La nova seu de l'OTAN és un descomunal edifici futurista que ha costat mil milions d'euros. Però avui ha quedat eclipsat per un sol home. En directe, davant de tot el món, Donald Trump no ha dubtat a posar al mateix sac terrorisme i immigració i ha esbroncat sense manies tots els caps d'estat i de govern de l'Aliança que eren al seu costat perquè no inverteixen prou en defensa. 

"L'OTAN del futur ha de posar un gran focus en el terrorisme i la immigració. 23 dels 28 estats membres encara no paguen el que haurien per la seva defensa. Això no és just per als contribuents dels Estats Units." 

El president nord-americà ha vingut a Brussel.les amb aquest missatge i no ha pogut esperar a donar-lo dins la cimera a porta tancada. Angela Merkel també ha parlat durant la inauguració amb un to radicalment diferent i amb una menció sobre la inutilitat d'aixecar murs. 

"No és l'aïllament ni aixecar murs el que ens fa progressar, sinó les societats obertes construïdes a partir de valors comuns".

Dos discursos que exemplifiquen dos mons completament oposats. Trump trepitja fort, en tots els sentits. Durant la visita a la nova seu ha perdut la primera fila i no ha dubtat a recuperar-la apartant de mala manera el primer ministre de Montenegro.

El secretari general de l'Aliança destacava l'article 5, el principi fonamental de l'OTAN pel qual tots els països es defensen els uns als altres. Trump no n'ha parlat en el seu discurs. La Casa Blanca ha hagut de fer un comunicat després dient que el comparteix.

Trump provoca incomoditat allà on va. Al matí s'ha reunit amb els màxims representants de les institucions europees i la fredor ha presidit la trobada. Són dos socis condemnats a entendre's, però des de la guerra de l'Iraq que no hi havia tanta distància entre les dues bandes de l'Atlàntic. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut