Trump, durant la roda de premsa al Jardí de les Roses de la Casa Blanca (Reuters)
Trump, durant la roda de premsa al Jardí de les Roses de la Casa Blanca (Reuters)
Washington

Trump: "Els Estats Units es retiraran de l'acord del clima de París"

El president dels Estats Units obre la porta a negociar un acord "millor" sobre el clima

Actualitzat

Els Estats Units abandonen l'Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic. Donald Trump ho havia promès en campanya i, aquest cop, ha complert el que havia dit. Trump considera que l'acord, signat per més de 200 països, no és just i que cal tornar-lo a negociar.

"Els Estats Units es retiraran de l'Acord de París sobre el clima."

En una roda de premsa a la Casa Blanca, Trump ha assegurat que l'Acord de París és "un exemple d'un acord que no és avantatjós per als Estats Units" i ha afirmat que la seva administració "aturarà tota l'aplicació" dels compromisos climàtics que inclou. El president dels EUA, però, ha obert la porta a negociar un "millor" acord climàtic i "més just" per al país.

Trump ha justificat la mesura per la necessitat de defensar l'economia dels Estats Units. Assegura que l'acord actual té un preu massa elevat per als ciutadans nord-americans perquè, segons ell, elimina llocs de treball a la indústria de combustibles fòssils, però aquest sector fa temps que s'està automatitzant i no necessàriament se'n crearan.

Segons Trump, els Estats Units "necessiten totes les formes d'energia nord-americana disponibles" o bé tindran "un gran risc de caigudes i d'apagades", una de les raons que ha donat per argumentar la decisió de sortir de l'acord.

El punt 28 de l'Acord de París indica que qualsevol país que l'hagi ratificat, com és el cas dels Estats Units, només podrà sol·licitar-ne la sortida tres anys després d'entrar en vigor, és a dir, el 4 de novembre del 2019. Un cop feta aquesta petició, ha de passar un altre any perquè la sortida sigui efectiva. Això fa que els Estats Units no es retirin de l'acord fins al 4 de novembre de 2020, l'endemà de les següents eleccions presidencials.

Obama demana el lideratge d'estats i ciutats

En un comunicat, l'expresident dels EUA Barack Obama ha lamentat la decisió de Trump. Obama ha reclamat que, davant la retirada anunciada per Trump, estats i ciutats liderin la lluita contra el canvi climàtic: "Fins i tot si aquesta administració s'uneix a un petit grup de nacions que rebutgen el futur, confio que els nostres estats, ciutats i empreses faran un pas endavant i faran encara més per liderar el camí i ajudar a protegir, per a futures generacions, l'únic planeta que tenim."

 

De fet, els alcaldes de diverses ciutats ja han manifestat la seva intenció de continuar complint els objectius de l'Acord de París.

Una altra de les veus contràries a la decisió de Trump ha estat el fundador de Tesla, Elon Musk. El popular emprenedor, assessor de la Casa Blanca, ja havia anunciat que ho deixaria si Trump decidia retirar els EUA de l'Acord de París. Poc després de l'anunci del president nord-americà, Musk ha anunciat el seu adeu, amb l'argument que "abandonar París no és bo per als EUA ni per al món".

 

 

La UE lamenta la decisió de Trump

La Unió Europea ha lamentat "profundament" la decisió de Trump i ha garantit que l'Acord de París "perdurarà". Poc després de l'anunci de Trump, els governs alemany, francès i italià han subratllat el seu compromís amb l'Acord de París i han subratllat que el que es va subscriure l'any 2015 "no es pot tornar a negociar". Un comunicat signat per Emmanuel Macron, Angela Merkel i Paolo Gentiloni assegura que l'acord per combatre el canvi climàtic "és un instrument vital per al nostre planeta, les nostres societats i les nostres economies".

Més tard, en una declaració solemne, Macron ha acusat els EUA de "donar l'esquena al món" i ha fet una crida a "tots els científics i ciutadans afectats" dels EUA a anar a treballar a França contra el canvi climàtic. Macron, que ha parlat amb Trump per telèfon, ha assegurat que França "no renegociarà en cap cas un acord menys ambiciós".

En una clara referència a l'eslògan electoral de Trump, en el seu discurs Macron ha acabat el seu discurs en anglès: "Make our planet great again".

 

 

A París, l'Ajuntament s'ha il·luminat de color verd per defensar la lluita contra el canvi climàtic:

 

Rebuig entre els alcaldes d'arreu del món

Diversos alcaldes d'arreu del món han manifestat el seu disgust per la decisió de Trump. Una de les primeres de fer-ho ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També ho han fet l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i el de Londres, Sadiq Khan:


 
 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut