Washington

Trump signa una ordre executiva per aturar la separació de famílies a la frontera

Permetrà que els menors puguin quedar-se amb els seus pares en centres de detenció durant un temps dilatat

RedaccióActualitzat

Dit i Fet. Donald Trump ja ha signat l'ordre executiva que ha d'acabar amb la polèmica política de separació de famílies migrants que creuen la frontera amb Mèxic sense papers, poques hores després d'haver-s'hi compromès. A primera hora de la tarda havia dit que signaria "alguna cosa aviat".

"Volem seguretat per al nostre país i la tindrem, però al mateix temps som compassius i volem mantenir les famílies unides. Signaré una cosa d'aquí una estona, una mesura preventiva tot i que finalment això s'arreglarà amb una nova llei, n'estic segur".

D'aquesta manera, el president nord-americà s'avança a la votació que s'ha de fer aquest dijous a la Cambra de Representants per decidir sobre la qüestió.

Aquesta ordre permetrà que els menors que creuen la frontera amb els seus pares indocumentats es quedin amb ells en centres de detenció durant un termini de temps dilatat mentre duri el procés judicial.

Una onada d'indignació

La separació de famílies a la frontera és conseqüència de la política de "tolerància zero" de Trump que va engegar a l'abril. La indignació als Estats Units i al món ha arribat després que s'hagi sabut que almenys 2.300 menors han estat separats de les seves famílies en aquest temps.

Les crítiques s'han multiplicat les últimes 48 hores arran de les les imatges dels menors sols i engarjolats i els àudios en què demanen pels seus pares cridant.

 

La premsa i les televisions nord-americanes diuen que ha estat la pressió de la primera dama, Melania, i la filla gran de Trump, Ivanka, la que hauria ajudat a fer canviar d'opinió el president.

 

Per donar resposta a l'onada d'indignació que han suscitat les imatges, Trump s'ha reunit tot el matí amb la secretària de Seguretat Nacional, que aquest dimarts va ser escridassada mentre sopava en un restaurant de Washington. Ivanka també ha estat present en la reunió.

 


Quedar-se amb els pares durant un temps dilatat

L'ordre executiva de Trump, però, podria contravenir el conegut com acord "Flores", al qual va arribar l'administració nord-americana amb dues organitzacions humanitàries el 1997 i que estableix que els menors detinguts a la frontera només poden ser privats de llibertat durant 20 dies.

El 2014, Barack Obama va incomplir aquest acord quan es va produir una gran arribada de menors de centreamèrica. Dos anys més tard, i en aquest context, un jutge federal va dictaminar contra la pràctica d'Obama: el límit de 20 dies de detenció també s'havia d'aplicar als nens que viatgen amb els seus pares.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut