Intentant formar en una foto de família de la cimera. Merkel, Stoltenberg, Tsipras i Trump en primer pla. (Reuters)
Intentant formar en una foto de família de la cimera. Merkel, Stoltenberg, Tsipras i Trump en primer pla. (Reuters)
Brussel·les

Trump demana als aliats que paguin el 4% en defensa a l'OTAN, el doble que ara

Però el secretari general de l'OTAN li diu que l'objectiu de despesa militar continua sent el 2% del PIB

RedaccióActualitzat

La cimera de l'OTAN, que aquest dijous continua a Brussel·les, té com a gran protagonista Donald Trump. Aquest dimecres, el president nord-americà va renyar els aliats per no invertir prou en despesa militar i els va reclamar que arribessin fins al 4% del seu PIB. El 2% fixat ara només el compleixen 8 dels 29 estats. 

La petició de Trump no és formal, però deixa clar davant dels seus col·legues de l'Aliança Atlàntica que insistirà perquè augmentin la seva aportació en defensa. I, a través de Twitter, el president nord-americà reiterava les seves queixes:

"Qué té de bo l'OTAN, si Alemanya està pagant milers de milions de dòlars a Rússia pel gas i l'energia? (···) Els Estats Units estan pagant la protecció a Europa i després perden milions en comerç. Han de pagar el 2% del PIB immediatament, no pas el 2025."

 

 

Però el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha respost a Trump que l'objectiu de despesa en defensa continua sent el 2% del PIB per al 2024.

"Estem tots d'acord que ara no tenim un repartiment just del finançament. Estem tots d'acord que necessitem més fons als pressupostos de Defensa nacionals, capacitats més modernes i més contribucions a les missions i operacions. La bona notícia és que estem avançant. (···) Acumulem quatre anys d'augments dels pressupostos de Defensa."

En el cas d'Espanya, el pressupost de defensa no arriba a l'1%. Pedro Sánchez s'ha saludat amb Trump, que vol que augmenti la despesa militar. Però el president espanyol ha evitat prometre més diners i ha demanat que, al marge de la xifra, també es tinguin en compte altres elements, com ara la participació en missions.

 

 

Merkel rebutja les acusacions de Trump 

El president dels Estats Units també ha rebaixat el to amb Alemanya, a qui inicialment havia descrit com la presonera de Rússia, per la seva dependència energètica. La cancellera Merkel rebutjava les acusacions:

"Jo mateixa he viscut en la meva pròpia pell que una part d'Alemanya estigués controlada per la Unió Soviètica, i avui estic molt contenta que estiguem lliurement units a la República Federal d'Alemanya i que, per tant, poguem dir que fem la nostra política pròpia."

En una reunió posterior amb la cancellera, Trump ha assegurat que la relació entre els dos països passa per un gran moment.

"Tenim una molt bona relació amb la cancellera. Tenim una relació estupenda amb Alemanya."

I Merkel, més seriosa, ho confirmava amb cara de circumstàncies...

"Som socis, som bons socis i espero que puguem continuar cooperant."

Trump no té cap problema per criticar qui sigui, però ningú s'atreveix a aixecar-li la veu, i menys dins una OTAN que necessita els Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut