Els satèl·lits proporcionen molta informació sobre el clima (NASA)
Els satèl·lits proporcionen molta informació sobre el clima (NASA)

Trump deixa glaçada la recerca de la NASA sobre el canvi climàtic

Xavier DuranActualitzat

Trump ha decidit estalviar deu milions de dòlars a l'any i, de pas, obtenir menys dades sobre els gasos d'efecte hivernacle. El seu govern ha eliminat pràcticament el Carbon Monitoring System (CMS), el programa de control d'emissions de la NASA, que permet verificar l'evolució dels gasos que provoquen l'escalfament del planeta.

"No es pot gestionar el que no es mesura", afirmava la revista "Science" la setmana passada en un article en què avançava aquesta retallada en recerca. El programa de la NASA, en marxa des del 2010, ha donat suport a uns 65 projectes de recerca. Ha proporcionat dades sobre emissions i estocs de gasos d'hivernacle, una eina vital per elaborar i controlar les polítiques nacionals i els acords internacionals.

Entre altres coses, si el programa es tanca es dificultarà el seguiment dels acords de París. Però precisament una de les primeres decisions de Trump va ser retirar Estats Units d'aquest tractat.

La Casa Blanca ja havia proposat diversos retalls al pressupost de la NASA, incloent-hi l'Orbiting Carbon Observatory 3 (OCO-3), que s'havia de posar en òrbita aquest octubre i que estudiaria des de l'espai el complex cicle del carboni a la Terra.

L'acord de despeses signat al Congrés al març no esmentava explícitament el CMS. Segons Steve Cole, portaveu de la NASA, els pressupostos actuals s'esgotaran, però no es donarà suport a noves recerques.

El CMS ha permès obtenir dades de llocs on els inventaris sobre el terreny són difícils o cars d'executar. Així, s'ha fet una avaluació global dels boscos, incloent-hi zones com la remota part interior d'Alaska. Això darrer s'ha pogut fer gràcies al desenvolupament d'un sistema làser transportat per un avió.

La retallada pot tenir altres conseqüències, com explica Phil Duffy, president del Woods Hole Research Center de Massachusetts: "Ens dispararem un tret al peu si altra gent desenvolupa la tecnologia." Segons Duffy, el lideratge pot passar a Europa, que ja utilitza un satèl·lit per controlar el carboni i en té altres de projectats.

També hi pot haver fuga de cervells. L'any passat, el president de França, Emmanuel Macron, va impulsar el projecte Make Our Planet Great Again, parafrasejant l'eslògan de Donald Trump. A primers de maig, va anunciar que catorze investigadors, sis dels quals dels Estats Units, ja són a França per treballar a diversos centres d'aquest país.

Notícia relacionada: Emmanuel Macron critica les polítiques de Donald Trump davant el Congrés nord-americà

Però no tot està perdut per a la NASA. El senador demòcrata per Florida i exastronauta Bill Nelson ha escrit una carta a diversos congressistes en què expressa la seva "profunda preocupació" per aquesta decisió. Nelson destaca la importància del programa per comprendre i prevenir esdeveniments lligats al clima, com ara els huracans, i l'augment del nivell del mar, un tema que ja està afectant l'estat que ell representa en el Senat.

ARXIVAT A:
CiènciaCrisi climàticaTrump
Anar al contingut