Donald Trump i Kim Jong-un (Reuters)
Donald Trump i Kim Jong-un (Reuters)
Washington

Trump cancel·la la cimera amb Kim Jong-un prevista per al 12 de juny

El president nord-americà ha enviat una carta al líder nord-coreà anunciant-li la seva decisió

Actualitzat

No hi haurà cimera entre Estats Units i Corea del Nord. El president Donald Trump ha cancel·lat la trobada prevista per al dia 12 de juny a Singapur.

 

 

Els dos països havien acordat iniciar un procés de distensió encaminat a negociar la desnuclearització de Corea del Nord. Però abans que hagi pogut començar cap negociació, ha guanyat la desconfiança entre Washington i Pyongyang.

L'entorn de Trump havia advertit últimament que Kim Jong-un acabaria renunciant al programa nuclear de la mateixa manera que ho va fer Moammar al-Gaddafi a Líbia. Pyongyang, per boca del viceministre d'Afers Estrangers, Choe Son Hui, va qualificar aquesta actitud d'"estúpida, ignorant i imprudent". I ha estat aquesta reacció la que ha provocat la decisió de Trump.

Una decisió, per cert, que no s'ha anunciat a través del Twitter del president, sinó amb una carta firmada que s'ha difós pels canals oficials de la Casa Blanca. En aquest escrit, de tres paràgrafs, el president Trump se sent dolgut per les paraules de Choe, "plenes de ràbia i hostilitat", diu. Aquest és l'argument per justificar que no és el millor moment per fer la cimera.

La trobada hauria suposat un punt d'inflexió enmig de l'alta tensió entre Washington i Pyongyang perquè es veia com l'única via de comunicació entre els dos països. Ara, aquest canal s'ha trencat i no fa la impressió que el president nord-americà tingui massa interès en la conciliació quan, dirigint-se a Kim, escriu:

Vostè parla de les seves capacitats nuclears, però les nostres són de tant abast i tan potents que reso a Déu perquè mai s'hagin de fer servir.

Sí que és cert que Donald Trump emplaça Kim Jong-un a restablir el diàleg si s'avé a canviar d'actitud, però, ara per ara, res fa pensar que la distensió pugui solidificar-se. Els gestos, aquest mateix dijous de Pyongyang en destruir un presumpte centre de proves nuclears, haurien pogut avançar en aquest clima de bones intencions, però la carta de Trump poc després fa més realista, a hores d'ara, un escenari amb nous assajos nuclears per part del règim de Corea del Nord.

ARXIVAT A:
Corea del NordTrump
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut