Trump s'aparta de l'acord nuclear amb l'Iran (Reuters)
Trump s'aparta de l'acord nuclear amb l'Iran (Reuters)
Washington

Trump retira els Estats Units del "desastrós" acord nuclear amb l'Iran

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha anunciat que els Estats Units es retiren de l'acord nuclear amb l'Iran, rubricat per les principals potències mundials amb Teheran l'any 2015. El president nord-americà no ha dubtat a qualificar-lo de "desastrós" i ha assegurat que ha permès al règim "continuar enriquint urani".

Trump ha fet l'anunci en una compareixença de to bel·ligerant a la Casa Blanca, en què ha acusat l'Iran de no haver fet res per complir l'acord:

"Aquest acord desastrós ha donat a aquest règim de terror milers de milions de dòlars, molts en efectiu. Ha estat una vergonya per a mi i per als ciutadans dels Estats Units".

"Ha estat un acord unilateral horrible que mai s'hauria d'haver acordat. No ha portat calma ni pau, ni en portarà. Des que es va assolir l'acord, el pressupost militar de l'Iran s'ha multiplicat."

Trump també ha destacat que torna a imposar "el màxim nivell de sancions" a l'Iran i ha alertat de "greus conseqüències" si es dota de la bomba atòmica.

"Si permetés que aquest acord continués en peu, aviat hi hauria una cursa armamentística nuclear al Pròxim Orient. Tothom voldrà tenir les armes preparades per a quan l'Iran tingui la seva."

Les sancions a l'Iran afecten de retruc la comunitat internacional, perquè s'estenen als països o empreses que facin negocis amb l'Iran.


El magnat i dirigent republicà no ha ensenyat cap prova de la falta de compromís de Teheran, però ha donat per bons els documents que el govern d'Israel va fer públics la setmana passada acusant l'Iran de mentir. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha aplaudit la decisió "valenta" de Trump d'abandonar el pacte:

"Israel dona suport total a la decisió presa avui pel president Trump de rebutjar l'acord nuclear desastrós amb el règim terrorista de Teheran. Israel es va oposar a l'acord des del principi perquè ja vam dir que, en comptes d'aturar l'Iran per aconseguir la bomba, li facilitava el camí cap a un arsenal de bombes nuclears"

Mentrestant, el president iranià, Hassan Rouhani, ha respost que el seu país es mantindrà a l'acord si es garanteixen els seus interessos. Ara bé, ha advertit que, en cas contrari, prendran "decisions".

Des que va accedir a la presidència, Trump havia dit en diverses ocasions que es retiraria del pacte si no es revisava, i fins i tot va enviar un ultimàtum a les principals potències europees. En la recent visita del president francès, Emmanuel Macron, a la Casa Blanca, el màxim dirigent de França ja va intentar convèncer Trump sobre la necessitat de treballar en "un nou acord amb l'Iran".

Trump s'ha declarat disposat a negociar un nou pacte, una opció que sembla llunyana tant pel context actual com perquè l'acord que ara ell ha desfet va trigar anys a arribar.

ARXIVAT A:
Trump Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut