Imatge de l'obús 'Negrilla' encara semi-enterrat, que han localitzat uns operaris quan removien terres amb una excavadora a Roda de B…
Imatge de l'obús 'Negrilla' encara semi-enterrat, que han localitzat uns operaris quan removien terres amb una excavadora a Roda de Berà. Imatge del 7 de desembre de 2017 (horitzontal)

Troben un obús de la Guerra Civil quan removien els terrenys d'una zona comercial a Roda de Berà

ACN Roda de Berà.-Els Mossos d'Esquadra han retirat un obús de la Guerra Civil espanyola que s'ha trobat aquest dijous a Roda de Berà, al Tarragonès. El projectil l'han localitzat uns operaris de la construcció quan feien moviments de terres amb motiu de l'ampliació d'un establiment comercial, a pocs metres de la carretera N-340. Els tècnics especialistes en artefactes explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax, han confirmat que bomba d'aviació correspon al model SC-50, un obús conegut com a 'Negrilla', de 50 quilos, i que utilitzava l'aviació alemanya. La bomba s'ha posat en seguretat, s'han traslladat i s'ha neutralitzat en un espai amb condicions de seguretat per evitar provocar cap afectació material ni personal.

L'avís l'han donat a quarts de nou del matí els operaris d'una excavadora que mentre removien uns terrenys per una ampliació comercial i han trobat l'obús soterrat. La Policia Local de Roda de Berà i els Mossos d'Esquadra han acordonat la zona fins que han arribat els especialistes en desactivació d'explosius. Per proximitat als habitatges, a les naus comercials i a una benzinera, i després d'analitzar l'estat de la bomba, els Tedax-Nrbq han descartat una detonació controlada al lloc on s'ha trobat perquè estava molt deteriorada. Finalment han decidit transportar-la a un lloc apartat per evitar que l'exposició "afectés la normalitat i generés una possible alarma social" ja que els obligava a mantenir una important superfície acordonada per seguretat en una zona comercial amb molta afluència aquests dies. Una 'Negrilla' contra la N-340Els Tedax-Nrbq han identificat l'artefacte com una bomba d'aviació usada durant la Guerra Civil espanyola per l'aviació alemanya, i en les dècades dels anys 30 i 40. Es tracta del model SC-50, coneguda com a 'Negrilla'. La hipòtesi és que l'obús el va llançar sobre aquesta zona de Roda de Berà la Legió Còndor, l'aviació alemanya que donava suport al bàndol nacional en el conflicte bèl·lic espanyol. L'objectiu del projectil podria haver estat l'N-340 o algun grup de vehicles i\/o persones que circulava per la carretera. De fet, la 340 era una important infraestructura en l'època - ja l'any 1926 apareix com objecte de vertebració de carreters modernes en 'Circuit Nacional de Ferms Espacials' que va servir per substituir alguns camins de terra per vies asfaltades-. Els especialistes no han pogut determinat perquè aquesta 'Negrilla' no va explotar. La força de la inèrcia i el seu pes van la van deixar clavada al subsòl.

Anar al contingut