El crani d'ós de les cavernes (ACN)
El crani d'ós de les cavernes (ACN)
Moià

Troben un crani d'ós de les cavernes i puntes de llança de 50.000 anys a Moià

Les restes s'han localitzat durant aquest estiu a la Cova del Toll i la Cova de les Teixoneres

RedaccióActualitzat

Un equip de recerca de l'Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha trobat un crani d'ós de les cavernes i puntes de llança de neandertals a Moià.

Les restes s'han descobert a la Cova del Toll i la Cova de les Teixoneres aquest estiu. Aquestes troballes excepcionals permetran estudiar el comportament dels óssos i els moviments dels neandertals a Catalunya.

Fa 50.000 anys un grup de neandertals es va establir a la Cova de les Teixoneres de forma permanent amb la finalitat de caçar, tal com demostren la vintena de puntes de llança que s'han trobat en aquest jaciment.

Segons ha explicat el codirector d'excavacions de l'IPHES, Jordi Rosell, la cova va ser un autèntic campament de caçadors i no pas una cova utilitzada habitualment pels grans carnívors on els neandertals hi feien estades ocasionals com es creia.

El homes caçaven cérvols, rinoceronts o isards, entre d'altres. Rosell ha subratllat que moltes llances estan trencades de la punta a causa de l'impacte amb els ossos de les preses.

A la Cova del Toll, situada a la mateixa zona, l'equip de l'IPHES ha trobat un crani d'ós de les cavernes i ossos d'un exemplar que hauria mort de vell i que feia uns 5 metres d'alçada.

"Hi havia centenars d'óssos de les cavernes en aquesta àrea", ha explicat Rosell. També s'han trobat petites restes de nounats i un os d'un ós d'un any. "Tenim tota la seqüència de la vida de l'ós de les cavernes concentrades en aquesta cova", ha assenyalat.

Rosell ha declarat que totes aquestes troballes són excepcionals perquè permetran estudiar el comportament dels óssos de les cavernes i dels neandertals, i quina interacció tenien.

Anar al contingut