Troben un crani d'animal de 33 milions d'anys
El crani del gran mamífer. A la part inferior es pot observar el nas de l'animal. (Foto: ACN)
Tàrrega

Troben un crani animal de 33 milions d'anys a les obres del Segarra-Garrigues

Les campanyes d'excavacions que s'estan fent com a mesures correctores per les obres del Tram IV del canal Segarra-Garrigues han posat al descobert el crani d'un gran carnívor de l'Oligocè, probablement del gènere Amphicyon, conegut com un ''ós-gos'' i que podria datar-se en uns 33 milions d'anys d'antiguitat. La peça té 40 centímetres d'amplada i 80 d'allargada. Amb aquesta també s'han trobat gairebé 600 restes d'altres mamífers, rèptils i plantes d'aquest període de la història.

RedaccióActualitzat
La troballa es va fer al nucli del Talladell, a Tàrrega, on ja s'havia descobert dos importants jaciments de l'Oligocè. Els treballs s'han fet en dues fases, la primera a càrrec de l'empresa Geoterna, sota la direcció del paleontòleg Xavier Ros, i la segona, per l'empresa Fossilia, sota la direcció d'Elisabet Bayà.

Al costat del crani, del qual a partir d'ara es continuaran fent estudis per valorar al detall la importància, s'hi van trobar restes d'altres fòssils de mamífers, rèptils i plantes, a més de dents, costelles i restes òssies agrupades, però sense connexió anatòmica.

A part d'aquesta troballa, hi ha altres intervencions arqueològiques situades a tres punts diferents del curs de les obres. A La Rosella, a Tàrrega, es va descobrir un hàbitat rural de l'època tardoibèrica. A La Fogonussa, a Sant Martí de Riucorb, restes romanes, íberes i visigòtiques; i a 'La Cantorella', a Maldà, s'han trobat peces datades del neolític i del bronze inicial, entre elles 5 sitges amb restes d'una quarantena de persones.
Anar al contingut