La via romana del segle I localitzada a la plaça de Can Dachs de la Garriga. (Foto: ACN)
La via romana del segle I localitzada a la plaça de Can Dachs de la Garriga. (Foto: ACN)
La Garriga

Troben restes d'una via romana del segle I al centre històric de la Garriga

També s'hi ha localitzat un grup de cases dels segles XVI i XVII i altres troballes com ceràmica, monedes i utensilis. Jordi Roig, coordinador arqueològic del projecte de rehabilitació del centre històric, afirma que això demostra que la ciutat tindria "més pes del que es pensava" en l'època romana. Les restes constructives han estat protegides i tapades a l'espera de futures actuacions.

Actualitzat
La via romana del segle I dC localitzada a la zona de la plaça de Can Dachs, és una troballa de gran importància, ja que com explica Jordi Roig, coordinador arqueològic del projecte de rehabilitació del centre històric, "no tenim massa vies romanes que hagin quedat conservades o localitzades arqueològicament perquè moltes es reutilitzaven i amb el temps quedaven destruïdes. Són unes restes singulars".

Tanmateix, la troballa confirma que al centre hi havia un assentament romà important i, per tant, la Garriga tindria "més pes del que es pensava" en l'època romana. A més d'aquesta via també s'han trobat restes de fonaments i murs de les cases del nucli urbà originari del poble, aproximadament entre els segles XVI i XVII, a la plaça de l'Església. Tot i això, algunes restes podrien ser fins i tot anteriors.

Totes aquestes restes constructives s'han protegit i tapat per possibles futures actuacions. Segons Roig, encara queden restes que es podrien localitzar si es continués excavant el terreny, com el vial romà que "pot continuar 15 o 20 metres més enllà". Fins ara, les excavacions han estat totalment condicionades per l'obra urbanística, que es va prolongar des del mes de juny fins al desembre passat.
Anar al contingut