Londres

Troben rastres radioactius en 12 punts dels 24 inspeccionats, però descarten que el quart avió rus suposi "cap risc per als passatgers"

Des de la mort per enverinament amb poloni-210 de l'exagent rus Aleksandr Litvinenko, ja s'han detectat fins a dotze llocs de Londres amb restes de radioactivitat, dels 24 que s'han inspeccionat, segons ha anunciat el govern britànic. Les mateixes fonts han informat que entre aquests llocs hi ha els dos avions de British Airways que es troben a Londres. En un altre aparell de la mateixa companyia que és a Moscou no s'haurien trobat restes de radioactivitat i un quart avió, en aquest cas de la companyia russa Transaero, que ha arribat al matí a l'aeroport de Heathrow "no suposa cap risc per als passatgers", segons ha afirmat l'operador aeroportuari britànic BAA.

Actualitzat

La investigació per la mort de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko continua al Regne Unit, on el govern ha anunciat que el quart avió on es buscaven rastres de radioactivitat "no suposa cap risc per als passatgers. Les mateixes fonts han anunciat que també es vol examinar un cinquè aparell, del qual, però, encara no s'han donat més dades.

Fins ara, s'havia confirmat la presència de restes de poloni-210 en dos avions de la companyia British Airways (BA), que ja han estat retirats del servei, juntament amb una tercera aeronau de la mateixa companyia, que és a Moscou, que no estaria contaminada. Tots tres aparells, explotats per BA, són Boeing 767, mentre que l'últim que han estat investigant és un Boeing 737 de la companyia russa Transaero, que ha arribat a l'aeroport de Heathrow al matí.

El ministre de l'Interior britànic, John Reid, també ha informat que s'han trobat residus radioactius en 12 dels 24 llocs investigats fins ara pels experts en relació amb la mort de Litvinenko. En una declaració a la Cambra dels Comuns sobre el cas de la mort de l'exespia rus, Reid ha avançat que 1.700 persones ja s'han posat en contacte amb les autoritats sanitàries britàniques.

Un íntim amic de Litvinenko ha explicat que després de les noves troballes es reforça la seva teoria que Moscou està darrere de l'assassinat de l'exespia rus. A més, ha subratllat que la llista de vols feta pública per l'aerolínia britànica demostra que "el primer vor en el qual estan interessats es va produir cinc dies abans de l'enverinament, el vol Moscou-Heathrow del 25 d'octubre". Per Alex Goldfarb, això indica que la policia "està buscant la manera com es va introduir el poloni-210 a Londres, i reforça la hipòtesi que l'origen del material que va matar Litvinenko era a Moscou".

Ubicació dels punts radioactius

Scotland Yard ha confirmat la ubicació d'onze de les dotze localitzacions anunciades per Reid, entre les quals figura la casa de l'exespia, i els dos hospitals on va estar ingressat, el Barnet General Hospital i el University College Hospital, així com els dos avions de la British Airways. A aquests llocs se sumarien sis localitzacions més al centre de Londres: el restaurant japonès i l'hotel que va visitar el dia que es va posar malalt, l'edifici que allotja les oficines del magnat rus Boris berezovsky, dos edificis al carrer Grosvenor, pròxims al citat hotel i l'hotel Sheraton. Amb tot, el ministre britànic de l'Interior, John Reid, ha considerat "probable" que la investigació s'estengui a noves localitzacions.

Demà, l'autòpsia de Litvinenko

Mentrestant, el jutge que investiga el cas de la mort de Litvinenko ha decidit ajornar-la a l'espera dels descobriments que faci la policia sobre el cas. Aquesta investigació està a càrrec del jutge d'instrucció Andrew Reid, que ha d'esperar que concloguin les investigacions de Scotland Yard sobre la mort de l'exagent.

En la seva última visita, el jutge ha confirmat que demà, divendres, es farà l'autòpsia de l'exespia amb la presència d'un patòleg independent, però també hi serà present un patòleg designat per la família de l'exespia.

Aleksandr Litvinenko, de 44 anys, va ser coronel del Servei Federal de Seguretat (antic KGB, al qual també va pertànyer Putin) i residia des del 2001 com a refugiat al Regne Unit, on el govern li havia concedit la nacionalitat britànica. Abans de morir, l'exespia va escriure una carta en què acusava Putin d'estar implicat en el suposat crim.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut