L'alzheimer provoca modificacions en el cervell
L'alzheimer provoca modificacions en el cervell

Troben per primer cop relació entre el virus de l'herpes i l'Alzheimer

Xavier DuranActualitzat

Científics nord-americans han descobert la presència de virus de l'herpes en el cervell de malalts d'Alzheimer. Això podria indicar que aquests virus contribueixen d'alguna manera a l'aparició o a la progressió d'aquesta malaltia.

Dins de la comunitat científica hi ha, des de fa més de mig segle, la sospita que alguns agents infecciosos podrien tenir relació amb l'Alzheimer. Però fins ara no se n'havia obtingut cap prova. Ara, un equip nord-americà, encapçalat per Bean Readhead, de la Icahn School of Medicine del Mount Sinai de Nova York, aporta evidències que donarien suport a aquesta teoria. El seu treball es publica a la revista "Neuron".

Els autors van analitzar el teixit cerebral de persones que havien tingut Alzheimer i d'altres de sanes. Procedien del banc de cervells del Mount Sinai. Van observar que en el 30% dels cervells dels malalts hi havia activitat de virus de l'herpes, anomenats també herpesvirus. En canvi, pràcticament no se n'observava en el cervell de persones sanes.

La troballa els va sorprendre tant que van repetir les anàlisis amb teixits procedents de dos bancs de cervells més. I els resultats van ser els mateixos. En total van analitzar 944 cervells, dels quals 622 eren de persones que havien tingut la malaltia.

De fet, els investigadors no buscaven presència de virus, sinó descobrir gens que eren molt més actius en els estadis inicials de la malaltia. I el que van trobar és que l'activitat més important era de gens d'herpesvirus. A més, l'abundància de virus era proporcional als nivells de demència que s'havien observat en els donants. Com diu Readhead, "no buscàvem virus, però d'alguna manera els virus ens van cridar".

Els autors fins i tot han proposat un mecanisme pel qual els virus contribuirien a la malaltia. Suposen que els gens dels herpesvirus podrien disparar l'activitat de gens humans implicats en l'Alzheimer.

Científics dividits

Tot i així, no han pogut demostrar la relació de forma concloent i la troballa divideix la comunitat científica. Alguns pensen que es tracta d'un treball consistent que descriu també la relació del virus amb canvis en el cervell. Per d'altres, no es pot afirmar si els herpesvirus provoquen o agreugen la malaltia o si els malalts d'Alzheimer són més susceptibles a aquestes infeccions. I que per això cal ser molt cauts amb els resultats.

En tot cas, els autors deixen clar que el seu treball no suggereix que l'Alzheimer pugui ser contagiós ni que tingui cap relació amb l'usual herpes labial. També assenyalen que la recerca obre la porta a buscar nous tractaments, però que, de moment, no canvia res sobre els que s'utilitzen actualment.

Notícia relacionada: Descobreixen per què un compost del raïm protegeix contra l'Alzheimer

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlzheimer
Anar al contingut